Migri (migrationsverket i Finland) har publicerat en landinformationsrapport om situationen i Syrien. Lägesrapporten fokuserar särskilt på de ändringar som skett i säkerhetsläget och de humanitära förhållandena i Syrien.
Ur rapporten, daterad den 4 april 2019:
Syrienkriget har pågått i åtta år, och 400.000 – 500.000 människor uppskattas ha dött i våldsamheter i anknytning till kriget. Lägesrapporten behandlar säkerhetsläget i Syrien provins för provins. Under den senare halvan av år 2018 rapporterades det om bombningar och strider i nästan alla provinser i Syrien: Aleppo, Idlib, Latakia, Dayr al-Zawr, al-Hasaka, Homs, Hama, provinsen Damaskus, Dara, al-Qunaytira och al-Suwayda.
Uppgifterna baserar sig på offentliga källor från bland annat FN:s organisationer, internationella och nationella icke-statliga organisationer, forskningsinstitut och olika medier. Därutöver besökte Migrationsverkets forskare Damaskus under en utredningsresa i fjol. Syftet med resan var att skaffa information om särskilda teman med anknytning till Syrien för att komplettera lägesrapporten.
Vidare rapporteras att:
Syriens regering vann betydande framgångar i kriget under fjolåret. Landet är emellertid fortfarande delat i områden som den syriska regeringen har kontroll över och i tre olika områden i norra och östra Syrien som styrs av väpnade oppositionsgrupper.
Oppositionsgrupperna är koncentrerade i Idlibs rebellområde i nordvästra Syrien som styrs av terroristorganisationen Hayat Tahrir a-Sham, Aleppoprovinsens norra delar som styrs av rebellgrupper stödda av Turkiet, och nordöstra Syrien som styrs av de kurdiskledda SDF-styrkorna.
I början av år 2019 fortsatte striderna särskilt i de nordvästra delarna av Syrien, mellan styrkor som stöder regeringen och de beväpnade grupperna i Idlibs rebellområde. I de östra delarna av Syrien fortsätter den USA-ledda internationella koalitionen tillsammans med SDF-styrkorna, som koalitionen stöder, sin kamp för att erövra de sista områdena som fortfarande styrs av terroristorganisationen IS.
Den humanitära situationen och människorättsläget anses fortfarande dåliga och i Migris rapport sägs också följande:
Syriens framtid påverkas av flera geopolitiska faktorer. Hur situationen kommer att utvecklas ligger till stor del i händerna på utländska makter, såsom Ryssland, Turkiet och Iran, som stöder de olika parterna i kriget.
Alla parter i Syrienkriget uppges ha gjort sig skyldiga till rättskränkningar mot civilbefolkningen: bland annat blodsdåd, olagliga arresteringar samt kidnappningar har förekommit. Särskilt den syriska regeringen har riktat allvarliga rättskränkningar mot personer som den betraktat som sina politiska motståndare, och har bestraffat civilbefolkningen i oppositionsområdena med belägring och andra liknande krigföringsmetoder.
Rapportförfattarna från Migri avslutar rapporten med att konstatera att:
Den humanitära situationen i Syrien är dålig, och en betydande del av landets bostadsbestånd har förstörts under det långa kriget. Syriens huvudstad Damaskus har också drabbats av kriget, även om inga storskaliga strider har ägt rum i stadens centrum under kriget. Under år 2018 flydde mer än 1,5 miljoner civila sina hem inom landet på grund av våldsamheterna. Det finns även rapporter om vidsträckta markområden som är kontaminerade med oexploderad ammunition.
Klicka på textrutan för att ta del av hela den 211 sidor långa rapporten, daterad 4 april 2019 (endast på finska). På sidan 2 i rapporten finns en kort ”Summary in English”. I slutet av rapporten finns 20 sidor länkar, från sidan 181 till sidan 211, till olika slag av information, mestadels på engelska, som kanske kan vara av intresse.