Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto, MTK (på svenska Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter) är en fack- och intresseorganisation för jordbrukare, skogsägare och landsbygdsföretagare och har 316 000 medlemmar. De deltar, tillsammans med andra intressenter, i kampanjen #Marjatalkoot (Bärtalko) och #TöitäSuomesta (Jobb i Finland).

I våra skogar väntar bärskördar för många miljoner euro
Jobb i Finland

Genom kampanjen vill vi få människor i alla åldrar runt om i Finland att plocka och ta vara på bären i våra skogar. Kampanjen når sin kulmen på Bärdagen den 15 augusti då vi ännu aktivare kommer att dela innehåll i sociala medier och hejar på för att så många som möjligt ska ge sig ut och plocka bär.

Hufvudstadsbladet skriver den 24 juli:

Inhemska odlade bär förväntas det finnas gott om nästa vinter men hur det blir med skogsbären är fortfarande oklart. Jord- och skogsbruksorganisationer uppmuntrar nu finländare att delta i ett nationellt bärtalko för att råda bot på arbetskraftsbristen bland bärplockare.

I Facebook-gruppen Marjakaveri (ungefär “Bärkompis”) får man information och även råd om hur man kan hitta andra som vill plocka bär som man kan bilda egna Facebook-grupper med.

Kanske något för Sverige att ta efter?

Klicka på bild- och textrutan för att läsa artikeln på Svenska Yles sajt.

Uppdatering den 25 juli, ett dygn efter att ovanstående publicerades:

Myndigheterna i Thailand går med på att släppa iväg bärplockare till Finland. Det thailändska arbetsministeriet beslöt i dag ge tillstånd för thailändska medborgare att åka i väg, men man ställer ytterst strikta krav på arrangemangen.

Bland annat ska en särskild hälsovårdsgrupp följa med bärplockarna på resan, och man kräver också att plockarna flygs till Finland med ett eget plan.

Ministeriet kräver också att thailändarnas finländska arbetsgivare genom en bankdeposition tryggar vårdkostnaderna om någon av bärplockarna insjuknar i covid-19. Bärplockarna bör också garanteras en minimilön på totalt 3 000 euro netto.

© denna sajt.