Klicka på text- och bildrutan och läs denna text först.

Med anledning av att ett antal irakiska asylsökande i Finland, som fått avslag på sina asylansökningar eller inte har fått något beslut än, har för avsikt att gå över gränsen och in i Sverige den 5 september, har jag frågat hur man i Finland skulle agera i motsvarande situation.

Så här svarar Mikko Montin, chef för resultatområdet Helsingfors 2 – Dublin, asylenheten, Migri (Migrationsverket) i Finland

Min fråga:

Hur skulle Finland agera om man fick veta att 200 eller fler irakier var på väg från Haparanda till Torneå av samma anledning och på alla sätt med samma kriterier som i det här fallet från Finland till Sverige?

Mikko Montins svar:

Migri förbereder sig alltid inför snabba förändringar om verket har fått förhandsinformation. För en sådan här mängd sökande kan vi förbereda oss till exempel genom att rikta personella resurser för att hantera ansökningarna eller att prioritera dem. Cirka 200 ansökningar är en ansenlig mängd, men ändå inte så stor att den skulle föranleda exceptionella åtgärder. Övriga myndigheters agerande  (Polisen, Gränsbevakningsväsendet) kan jag inte kommentera.

Min fråga:

Skulle Finland ta in dem och börja processa dem på nytt?

Migris svar:

Om en person som sökt asyl i Sverige skulle komma till Finland för att söka asyl, skulle han bli föremål för Dublin-förfarandet, det vill säga vi skulle avgöra vilken stat som är ansvarig för hans asylärende. Han skulle återsändas till den ansvariga staten utan prövning av en ansökan.

När vi fattar beslut görs alltid en individuell bedömning, men i det här exempelfallet skulle utgångspunkten vara återsändande till den ansvariga staten, Sverige.

Kommentar: Samma sak kan man tycka att Sverige, som också undertecknat Dublin-förordningen, borde göra.

© Var vänliga och observera och respektera att informationen är inhämtad och översatt och publicerad på denna blogg och att källa ska anges och länkning till originalinläget sa göras vid ev citat.