Statsrådet i Finland (= regeringen) vill nå också barnen med information om coronapandemin. Den frågestund som hölls idag  är historisk, aldrig tidigare har regeringen riktat sig direkt och enbart till barn.

På ett seriöst och rakt, osentimentalt sätt svarade statsminister Sanna Marin, undervisningsminister Li Andersson och kulturminister Hanna Kosonen på barnens (7-12 år gamla) frågor.

Statsminister Sanna Marin inledde och berättade för barnen att hennes dotter Emma, två år gammal, saknar sina kompisar på dagis och sina mor- och farföräldrar som hon inte får träffa annat än digitalt. Hon sa också att det går bra att vara ute och ha roligt hemma eller på gården. Men:

Livet blir normalt igen så småningom. Men nu måste vi alla orka ta oss igenom den svåra tiden.

Statsministern tackade också alla barn som har orkat och klarat skolan så bra och läst sina läxor flitigt under den svåra tiden.

Undervisningsminister Li Andersson sa att hon förstår att det är tråkigt att inte få träffa kompisar och konstaterade att det är roligt att höra att så många elever säger att de saknar sin skola och sina lärare. Och hon sade till barnen som ser sändningen att:

Vi är så stolta över er och hur bra ni har klarat och orkat under den här svåra tiden.

Kulturminister Hanna Kosonen svarade Emma som undrade om det skulle bli tillåtet med vårfester i skolan och hur det blir med betygsutdelningen:

Om skolorna inte öppnar så blir det inga vårfester och det är ändå inte tillåtet att vara mer än 50 personer på plats åt gången. Betygen kan kanske komma att behöva skickas per post. Nästa vecka fattar regeringen nya beslut om ifall skolorna ska öppnas eller inte.

Iiris frågade om läget är bra i Finland och statsministern svarade att:

Läget är bra i Finland om vi jämfört med många andra länder. Men det finns smitta i Finland.

Valdemar frågade om en del av lektionerna i skolan kan hållas på distans även efter att coronapandemin är över.

Undervisningsminister Li Andersson svarade att allt ska återgå till det normala efter krisen och att undervisning ska ske i skolorna. Men hon sa också att man kommer att utvärdera hur den här typen av distansundervisning, som aldrig tidigare förekommit i Finland, har fungerat och om den kanske kommer att kunna användas under vissa särskilda omständigheter.

Ia frågade när ministrarna tror att coronapandemin kommer att ta slut.

Undervisningsminister Li Andersson svarade att det vet vi inte, det kan vi inte säga ännu. Det är ju så att coronaviruset inte bara finns i Finland utan i hela världen så det kommer nog att ta tid innan pandemin är över.

Vi får nog tvätta händerna noga länge ännu.

Nuutti undrade när han och hans kamrater får börja spela fotboll igen och när han kan börja träffa sina mor- och farföräldrar.

Kulturminister Hanna Kosonen svarade att det kommer att dröja ett bra tag, men att det är bra att man är ute och rör på sig och sparkar boll, men helst ensam. Och på Nuuttis fråga om när han kan få träffa sina mor- och farföräldrar svarade kulturminister att det inte kommer att gå att göra på länge, att vi måste ta hänsyn till att äldre människor kan bli svårare sjuka och behöver vara isolerade så att de inte blir smittade. Och att vi måste alla stå ut med det.

Emil frågade om man får träffa sina kompisar och statsministern svarar att man får göra det, men via appar och videolänkar, på distans. Ännu är det inte rätt tid att träffa kompisar fysiskt eftersom viruset är mycket smittsamt.

Aron frågade om man på sommaren får resa utomlands och inom Finland och när man får gå och bada och gå på tivoli?

Statsministern svarade att regeringen lyssnar på vad experterna säger och fattar sedan beslut beroende på hur läget ser ut.

Det är ännu är inte rätt tid att ens att åka till sommarstugan. Inga onödiga resor!

När det gäller om ifall man får bada avslöjade kulturminister Hanna Kosonen att hon hela tiden simmar i en sjö och att det går bra men inte man ska hålla avstånd. Och tillade att utelekplatserna är öppna. Och så påminde hon, liksom även de andra ministrarna, om hur viktigt det är att tvätta händerna.

Aron frågade till slut:

Vad kan jag göra för Finland?

Ministrarna blev glad över frågan och alla ville svara. Statsminister Sanna Marin sa:

Att så ut och orka studera på distans. Och att ringa mor- och farföräldrarna!

Li Andersson sa bland annat att:

Ni gör redan väldigt mycket och tar mycket ansvar för era studier och läxor. Så er allra viktigaste uppgift är att koncentrera er på era studier och skoluppgifter. Men håll också kontakt med kompisar, hör av er och fråga hur de mår.

Här kan man se hela frågestunden, simultantolkad till svenska: