Klicka på textrutan för att läsa artikeln på Hbl:s sajt.

Till skillnad från i Sverige kan man i Finland inte undkomma rättegång och straff om man mördar, dräper, våldtar, misshandlar människor och är 16 år gammal. Man anses vara ansvarig för sina gärningar vid den åldern – kan man utföra fruktansvärda våldsbrott så både kan och ska man också ställas till svars för dem.

Ur texten i Hufvudstadsbladet:

Åklagaren har väckt åtal mot en minderårig person misstänkt för dråp vid Helsingfors järnvägsstation en måndagskväll i april. En 24-åring knivhöggs då till döds, enligt polisen efter en dispyt mellan två grupper*. Offret dog strax efter att den första polispatrullen kom till platsen. Efter dådet häktades en 16-åring på sannolika skäl misstänkt för gärningen.

*  I finskspråkiga Ilta-Sanomat anges: “Puukotuksen taustalla oli kahden pääosin maahanmuuttaja­taustaisen seurueen välinen riita.” Översatt till svenska: “Bakom knivhuggningen låg ett bråk mellan två sällskap/grupper med huvudsakligen invandrarbakgrund”.

Rättegången äger rum i början av juli.

Lästips om skillnaderna i syn på brott och straff mellan Sverige (som står långt ifrån andra länder) och Danmark, Finland och Norge:
• 
 Finland. Polisen: Det första misstänkt rasistiska mordet har utförts i Finland. – 3 november 2015. Ur texten:

Mordet som den 16-årige romske mannen begick är enligt polisen det första mordet som har ett misstänkt hatmotiv.
———-
Åklagaren har sett dådet som mord och att den unge romske mannen begått det som ett hatbrott mot mannen ur majoritetsbefolkningen. Åklagaren kräver att den unge mannen ska dömas till fängelse i 12 år för mord.

•  Inget daltande med unga mördare och andra grova våldsbrottslingar i andra länder än i Sverige – 12 augusti 2020. Ur texten:

Den pinsamma och för det egna folket ytterst skadliga svenska synen på grova bott – som mord, vilket måste sägas vara bland de grövsta brotten – blir mycket tydlig när man följer vad som sker i Danmark där unga män från Sverige står inför rätta och inga fingrar läggs emellan, ingen skulle komma på tanken att uttrycka sig så här som Sveriges dåvarande rikspolischef Dan Eliasson, gjorde i Sveriges Television i januari 2016:

Man blir naturligtvis förtvivlad å alla inblandades vägnar, naturligtvis den som blir dödad och dennes anhöriga, men också för en enskild ung kille som begår en sån här förskräcklig händelse. Vad har den personen varit med om för någonting, vilka omständigheter har den killen växt upp under? Vad är det för trauman han bär med sig?

•  I Finland är man som 16-åring ansvarig för sina handlingar – 1 januari 2021. Ur texten:

 I Västra Nylands tingsrätt i Finland dömdes den 30 december en 16-årige pojke till fem års ovillkorligt fängelse för två dråpförsök och ett grovt rån, rapporterar Svenska Yle.

I båda fallen har den 16-åriga pojken knivhuggit sitt offer. De två dåden begicks inom en vecka i september och oktober 2020.

Förutom fängelsestraff dömde tingsrätten pojken att betala skadestånd till det ena offret med drygt 12.000 euro (cirka 132.000 kronor) och det andra med drygt 13.000 euro (cirka 143.000 kronor).

Kommentar: I övriga nordiska länder är 16-åringar ansvariga för sina handlingar. I Sverige är de inte ansvariga förrän de fyllt 18 år, och knappt ens då ,eftersom grova brottslingar ges “ungdomsrabatt” ända upp till och med 21 års ålder när påföljden bestäms.

Vad är det som gör att man i Sverige inte ser vålds- och andra brottslingar på samma sätt som övriga länder?

Ändra på det!

 

© denna sajt. Den som citerar ur inlägg här på sajten, var vänlig länka till originalinlägget.