Klicka på textrutan för att läsa texten.
Innan man läser och lyssnar vidare kan man börja med att läsa den här texten daterad den i februari 2023. Den citerade kommentaren syftar på journalisten Henrik Sjögrens skakande rapport om Migrationsverket: ”En havererad myndighet” (länk till den längst ner):
Texten är lång och mycket innehållsrik. Späckad med fakta. Mycket skarp kritik kan och bör riktas mot dem som har varit och är ansvariga (vad nu det ordet betyder i dagens Sverige…) för det sanslösa lapptäcke av lagar och regler, för undantag på undantag, för felaktiga beslut och otillräckliga kontroller, för att icke kompetent personal med klart otillräckliga kunskaper i svenska språket anställts, och även för ren och skär dumhet av typen “såg det inte komma”. Kritiken gäller såväl Migrationsverkets generaldirektörer genom åren som alla “huvudet-ovanför-molnen”-politiker och andra som bidragit till hur det ser ut i Sverige idag för att de inte klarat av att se till att Sverige har en reglerad och kontrollerad invandring (som i de övriga nordiska länderna).
Jag har läst Henrik Sjögrens texter om Migrationsverket och asylhanteringen och därmed sammanhängande frågor i cirka tre år. Den senaste månaden har jag också lyssnat på tre poddar som han medverkat i. Han har tagit upp frågor som också jag och en del andra skrivit om under lång tid, på ett genomarbetat, gediget, noggrant och seriöst sätt. Men jag börjar med ett mejl från en migga om ytterligare ett område (anhöriginvandringsbedrägerier är ett annat…), som har havererat:
Det är bra att Migrationsverkets tillkortakommanden tas upp igen så att de inte faller i glömska. ”Gammelmedia” är ju fortfarande inte intresserade. Det kan tyckas märkligt, men så är det.
Ett intressant område, där det finns en oändlig massa att granska och hantera, är förvaren.
Jag var för några år sedan beslutsfattare på ett av Migrationsverkets förvar. Lagstiftningen har inte hängt med i utvecklingen så man har problem med att det bland annat förs in narkotika och prostituerade i lokalerna.
Personalen får inte be om legitimation på besökare och inte heller visitera dem. Man får inte heller söka efter narkotika på ett effektivt sätt. De förvarstagnas sängar får till exempel inte genomsökas utan beslut om husrannsakan från åklagare.
Man ska ju komma ihåg att det även sitter brottsdömda på förvaren, personer som dömts till utvisning som ska verkställas efter avtjänat straff. Ett problem är ju också besökare som försöker – och ibland lyckas – smuggla ut förvarstagna. Som prästerna som som forslade ut en person i en jättestor resväska som hon hade med sig in på förvaret – många minns säkert den affären. Jag tror faktiskt att den kvinnliga prästen dömdes* för det.
* Här smugglar prästen ut en person från Migrationsverkets förvar i Gävle. – 18 juni 2021, SVT. Ur inslaget:
Två kvinnor, varav den ena är präst, döms för att ha hjälpt en utvisad man att rymma från Migrationsverkets förvar i Gävle. I domen slår Gävle tingsrätt fast att han smugglades ut ur förvaret i en resväska.
I februari förra året besökte kvinnorna förvaret för att hälsa på sin vän som skulle utvisas.
Den ena kvinnan, som hade med sig en resväska på hjul, lämnade det låsta besöksrummet först. En stund senare tillkallade den andra kvinnan personal och uppgav att mannen inte återkommit efter ett toalettbesök. Det visade sig då att han avvikit från förvaret.
Länkar till läs- och lyssningsvärda texter, samtal och intervjuer
Poddar i kronologisk ordning:
Klicka på text- och bildrutorna för att komma till poddarna och artiklarna.
Texter av Henrik Sjögren i kronologisk ordning. Många artiklar ligger bakom betalväggar, utdragen ur texterna är ofta det lilla man kan läsa utan att prenumerera. För att läsa hela texterna krävs prenumerationer.
BULLETIN 2021
• Vägrar covid-test för att slippa utvisning – nytt problem på Migrationsverket. – 26 maj 2021. Ur texten:
Utvisningsärenden kan ta flera år av arbete att verkställa. Arbete som kan bli helt förgäves om personen som ska utvisas vägrar att vaccinera sig eller testa sig för covid-19. En sektionschef vid Migrationsverkets förvar i Märsta berättar om ett växande problem. ”Varken vi eller polisen kan göra något åt det”, säger han
• Mängder av olovliga slagningar på Migrationsverket: ”Extrem säkerhetsrisk” – 4 juni 2021. Ur texten:
Varje kvartal upptäcks nya fall av olovliga slagningar på asylsökande på Migrationsveket enligt dokument Bulletin har tagit del av. ”Extrem säkerhetsrisk”, säger en migrationsjurist. ”Man har sin klan på verket”, säger en källa på Migrationsverket till Bulletin.
• ”Ingen match för den som vill infiltrera Migrationsverket”. – 8 juni 2021. Ur texten:
Tidigare gjorde Säpo säkerhetskontroller på de anställda hos Migrationsverket. I dag är de i princip obefintliga, säger en före detta medarbetare och uppger att man inte ens behöver vara svensk medborgare för att vara beslutsfattare där. Samtidigt avslöjas alltfler olovliga personslagningar som ger tillgång till känsliga uppgifter.
• Bristande kontroller av Migrationsverkets personal – säkerhetschefen svarar. – 17 juni 2021. Ur texten:
Migrationsverkets säkerhetschef svarar nu på kritiken om de bristfälliga säkerhetskontrollerna av personer som anställs på Migrationsverket – där det inte finns krav på säkerhetsklassning av beslutsfattare i medborgarskapsärenden. ”Hotet är känt”, säger han om risken för flyktingspionage.
• Migrationsverket inifrån: ”Vi hetsas att bevilja uppehållstillstånd”. – 21 juni 2021. Ur texten:
Antal avslutade ärenden är ett viktigt lönekriterium på Migrationsverket visar handlingar som Bulletin har tagit del av. Det har enligt flera källor på Migrationsverket lett till en kultur där handläggarna beviljar uppehållstillstånd på löpande band. – Att avslå en ansökan om permanent uppehållstillstånd innebär tio gånger mer arbete, då man vet att det kommer att överklagas.
• Migrationsverkets säkerhetskrav – sämst i Skandinavien. -24 juni 2021. Ur texten:
De övriga skandinaviska ländernas, samt Finlands, motsvarigheter till Migrationsverket har långt mer omfattande säkerhetskrav för de anställda än vad Sverige har. Vad gäller Finland och Danmark måste varje enskild anställd underkasta sig en säkerhetsprövning. I Sverige finns inte sådana krav.
• Migrationsverkets interna rapport: Många uppehållstillstånd beviljas felaktigt. – 17 augusti 2021. Ur texten:
En tidigare ouppmärksammad intern kvalitetsrapport visar på mycket stora brister i beslutsgången i de beviljade uppehållstillstånden i framför allt anknytningsärenden, men även tillstånd för studier och arbetstillstånd. Åtta procent av de beviljade ärendena har felaktig utgång och ytterligare åtta procent har inte tillräcklig data för att bedöma huruvida det var ett korrekt beslut.
• Revisionsdirektören bekräftar om Migrationsverket: ”En kultur av pinnjakt”. -17 augusti 2021. Ur texten:
Andelen beslut om uppehållstillstånd som bygger på felaktiga beslutsunderlag är omfattande, skrev Bulletin i en tidigare artikel. Nu säger Riksrevisionens Anders Berg att internrapporten bekräftar Riksrevisionens tidigare kritik mot myndigheten – och att det finns en kultur av ”pinnjakt” på avslutade ärenden på Migrationsverket.
• Nytt beslut: Migrationsverket börjar kräva svenskt medborgarskap för medarbetare – 13 september 2021. Ur texten:
Efter Bulletins reportage och krönikor: Nu beslutar Migrationsverket att säkerhetsklassa personal som arbetar med, och fattar beslut om, medborgarskapsärenden och att endast tillåta svenska medborgare i dessa befattningar. ”Klarar man inte säkerhetsprövningen kan man inte ha tjänsten”, säger säkerhetschef Patrik Salino.
• Migrationsverket misslyckas att hålla utvisade i förvar – de flesta på fri fot. – 7 oktober 2021. Ur texten:
Migrationsverket sätter mycket sällan människor i väntan på utvisning i förvar trots att tydliga förvarsskäl finns, visar en ny internrapport. Personalen tycker inte ens att det är mödan värt – eftersom deras arbete ändå inte leder till förvarstagande.
– Vi har ingen aning om hur många som håller sig undan ute i samhället, säger en källa.
FOKUS 2022, 2023
• Maria Malmer Stenergard: ”Vi behöver paradigmskiftet” – 23 november 2022. Ur texten:
Fokus har tagit del av fall där utvisningsbeslut togs för över tolv år sedan men som ännu inte har kunnat verkställas på grund av upprepade överklaganden, samt ”samarbetssvårigheter” då polisen ska utvisa personen. Många hittar även andra vägar in under de långa handläggningstiderna av asylansökan, till exempel via arbetstillstånd – så kallat spårbyte. Ytterligare verkställighetshinder är då personen riskerar tortyr eller liknande i sitt hemland.
Redan förra regeringen aviserade att Migrationsverket skulle fokusera på återvändarproblematiken, men Riksrevisionen har i en rapport gett underbetyg till berörda myndigheter , inklusive Migrationsverket.
– Migrationsverkets, liksom andra myndigheters verksamheter, måste löpande utvärderas. Jag tycker att det finns en överdriven tilltro till lagstiftningen här. Det pratas för lite om ledning och styrning inom myndigheter. Man kan göra oerhört mycket för att få till en bättre offentlig sektor utan att ändra lagen, till exempel att förtydliga regleringsbreven, säger Malmer Stenergard.
• Migrationsverkets GD: ”Pinnjakten är en död fråga nu” – 7 december 2022. Ur texten:
Trots att även förra regeringen sa sig vilja strama åt invandringen efter migrationskrisen 2015, är det svårt att skönja tecken på att någon åtstramning verkligen skett. Nu närmar vi oss åter gamla rekordnivåer, med 134 700 beviljade uppehållstillstånd till och med november i år. (Rekordåret 2016 beviljades 150 000).
———-Regeringen vill genom Tidöavtalet skärpa reglerna. Minimilönen ska ligga på medianlönen, kring 33 000 kronor i månaden. Detta för att undvika missbruk med arbetstillstånd, ett missbruk som också i förekommande fall lett till människohandel.
– Detta är ett politiskt beslut och vi kommenterar inte politiska beslut. Det får riksdagsmajoriteten så småningom avgöra. Men ja, det finns ett missbruk. Vårt jobb är att säga ja eller nej till ansökningar och vi har branscher där vi gör utökade kontroller. Missbruk beivrar vi och vårt verktyg är bland annat att ge avslag på arbetstillståndet, eller avslag på förlängning, säger Ribbenvik.
• En havererad myndighet. 10 februari 2023. Ur texten (som också finns inläst). Texten är betydligt längre än utdragen ur den, men hör är en luiten del av vad som tas upp:
Hur är det egentligen ställt med verket? Fokus har gjort en djupdykning i interna och externa granskningar, studerat öppna källor och även talat med flera personer med insyn i myndigheten. Den bild som framkommer är inte vacker. Man kan snarare tala om en dysfunktionell myndighet.
—————
Migrationsverket är en stor myndighet med över 5000 anställda och en budget 2021 på cirka 11,6 miljarder kronor. En av de viktigaste uppgifterna är att granska och bedöma ansökningar om uppehållstillstånd från utlänningar som vill bosätta sig här. Bara sedan 2015 har myndigheten beviljat nästan en miljon uppehållstillstånd (965 274). I dag är omkring två miljoner personer i Sverige födda i ett annat land, oräknat alla som vistas olovligen här, vilket misstänks vara mellan 100 000 och 300 000 individer.
—————
Internrapporten, som gjordes 2017, visar hur asylutredningarna ofta var bristfälliga. Runt hälften av Migrationsverkets beslut kan ha fattats baserade på otillräckliga utredningar, samt att den rättsliga kvaliteten var undermålig. Dessutom framkom att uppemot 40 procent av besluten inte ens gick att begripa.– Det kom människor som kallade sig syrier från världens alla hörn, säger Anna Högberg, som tidigare arbetade som handläggare på Migrationsverket, till Fokus.
Hon fortsätter:
– I efterhand har vi kunnat notera att många som påstod sig vara syrier, inte alls var det. Konsekvenserna för samhället är enorma, vi vet egentligen inte bakgrunden på många som vi har beviljat uppehållstillstånd. Viktiga utredningsmoment har försummats.Hennes berättelse får stöd på flera håll. Svenska Dagbladet hade följande vittnesmål 2014: ”Ett icke försumbart antal av dem som söker asyl i Sverige och anför som skäl kriget i Syrien är syrier som är bosatta utomlands sedan många år. De bor i Förenade Arabemiraten, i Libanon, Egypten, Grekland och så vidare.”
—————
Enligt en högt uppsatt chef, som vill vara anonym, begås de olovliga slagningarna av anställda med invandrarbakgrund.– De anställda som har gjort slagningar har till 100 procent invandrarbakgrund. Inte 99 procent. 100 procent. De fall jag själv har sett är enbart namn från Mellanöstern. I de allra flesta fall verkar det handla om att personen gör slagningar på sina familje- eller klanmedlemmar för att se hur de ligger till i asylprocessen. Kanske finns det påtryckningar från släkten eller klanen att tillhandahålla den informationen.
Tillströmningen av ny personal till Migrationsverket ledde enligt en källa till brister i bakgrundskontrollerna av dem som anställdes.
– Migrationsverket anställde urskillningslöst människor. Det var panik. Vi behövde människor på alla möjliga områden för att ta hand om det växande antalet asylärenden, och några gedigna bakgrundskollar gjordes inte, säger källan.
Det finns också en hel del att läsa på denna sajt (sedan snart 18 år…) och då kanske det enklaste för att hitta texter av intresse är att använda sökfunktionen. Några exempel:
– Migrationsverket
– asyl
– migration
– flykting
– migga (anställd vid Migrationsverket)
– uppehållstillstånd
– identitet
– medborgarskap