En migga berättar:

Här på “tillstånd”, som det kallas på verket, det vill säga där vi hanterar anhöriginvandring, har jag inte järnkoll på asyleriet, men jag vet att de börjat med förlängningarna och att de flesta får sina uppehållstillstånd förlängda. Annars är det som sagt mest fokus på anhöriginvandring för mig nuförtiden.

Jag måste sitta och bevilja PUT till kusiner som gift sig med varann, gambianer som gift sig med 30 år äldre damer på semester, “ensamkommande afghaners” anhöriga (som märkligt nog ofta bor i Pakistan), eritreaner utan id-handlingar, osv osv osv.

Vi “vet” till exempel ofta att ett ärende rör sig om ett skenäktenskap, men eftersom bevisbördan ligger på oss i sådana fall så måste vi blunda och bevilja rätt ofta, trots att varje normalt funtad person inser att det är sken. Vi gör så gott vi kan för att avslöja fusk, men eftersom vi inte har resurser att utreda i oändlighet och eftersom det ska fattas ett beslut, helst fort, så måste vi blunda för vissa saker. Därav det på Migrationsverket närmast institutionaliserade begreppet “blunda och bevilja”.

Reflektion: Borde man inte kontrollera “ensamkommande afghaners” identitet lite extra när de börjar ansöka om att få hit familj från Pakistan? Pakistan har en egen hazarisk befolkning; de är pakistanska medborgare men när hazarer därifrån kommer hit utan att ha asyl- eller skyddsskäl men för att få en tillvaro bekostad här, ljuger de och säger att de är hazarer från Afghanistan. Det är ju märkligt om deras identitet inte kontrolleras när det framkommer att familjen, som inte alls är från Afghanistan, också vill komma hit och som inte heller har asyl- eller skyddsskäl.

I Pakistan har de som har id-kort lämnat fingeravtryck och enligt en person med god insyn i förhållandena i landet är det ytterst osannolikt att en hazar från Pakistan som tar sig till Sverige inte skulle ha registrerat sig och inneha ett id-kort i Pakistan. Därmed har han också ha lämnat sina fingeravtryck.

I Pakistan har man ett mycket tekniskt välutvecklat id-kortsystem och biometriska register. Id-kort är obligatoriskt för mängder av samhällsområden:

*  För att få rösta i val
*  För att öppna och inneha bankkonto
*  För att söka pass
*  För att få körkort
*  För att köpa ett fordon och för att köpa land
*  För att köpa flyg- och tågbiljetter
*  För att köpa en mobiltelefon och SIM-kort.
*  För att få el, gas och vatten.
*  För att intas på universitet och andra läroanstalter.
*  För att sköta större finansiella transaktioner.

Att inneha ett id-kort är således en nödvändighet för att man ska kunna leva och verka i samhället i Pakistan. För alla pakistanska medborgare som har fyllt 18 år är det obligatoriskt att registrera sig för nationella id-kort. Det innebär förstås att även de pakistanska hazarerna har nationella id-kort och finns i dataregistet.

Det betyder att man på Migrationsverket, vid minsta misstanke om att en person kan vara pakistansk medborgare som kan vara 18 år eller äldre (även yngre kan ha id-kort och finns då givetvis i registret), kan kontrollera fingeravtryck hos regeringens National Database and Registration Authority (NADRA).

Jag känner själv till fall där pakistanska medborgare ljugit om precis allt. De har utgett sig för att vara hazarer från Afghanistan och många har till och med haft samma falska asylhistorier. Så, att inte kontrollera personer vars familjer finns i Pakistan, borde ses som tjänstefel – att bevilja en person uppehållstillstånd på misstänkt falska grunder utan att ordentligt kontrollera hans identitet är förkastligt och ännu värre blir det om man tillåter en bedragares familj – som kan vara mycket stor – att försörjningsinvandra till Sverige. Det är ett brott mot utlänningslagen.

Jag vänder mig inte främst och absolut inte enbart mot miggorna. De har en nog så pressad situation och mycket litet utrymme att agera om de inte har ledningens stöd. Det är Migrationsverkets ledning som ska se till att Sveriges utlänningslag efterlevs och att alla kontroller görs innan tillstånd att vistas i, eller komma till Sverige beviljas.

Det kan inte för ett ögonblick vara meningen att ens en enda pakistanier ska “bättre liv & försöjningsinvandra” till Sverige. Än mindre att hans familj ska kunna göra detsamma.

© denna blogg. Vid ev citat, vänligen länka alltid till originalinlägget.