Som en del av ett eget litet folkbildande projekt om Sveriges östra grannland samlar jag då och då, under rubriken I finländska medier, notiser och citat ur artiklar antingen från finlandssvenska eller från finskspråkiga medier (och översätter till svenska). Det blir sporadiskt och givetvis är urvalet mitt, oftast sådant som jag tror att kan vara intressant för svenskar (som vet förvånansvärt lite om Finland). Läs, titta och lyssna gärna mer på finländska medier på bl.a. yle.fi, hbl.fi, vbl.fi, abounderrattelser.fi (på svenska). Stora finskspråkiga medier är bl.a. hs.fi, is.fi. il.fi, yle.fi.
I finländska medier 19 april
Sannfinländarnas stora valframgång kom som en överraskning för president Tarja Halonen. Presidenten säger att hon hade förutspått att partiet skulle få 32 platser i riksdagen, inte 39 platser som partiet sist och slutligen fick. Hon säger att det är positivt att förändring i Finland betyder, att folk rusar till valurnorna och inte ut på gatorna. ”Det finns flera olika orsaker till missnöje, nu har det visat sig än en gång att man genom att rösta kan påverka”, säger Halonen.
Svenska Folkpartiet behövs knappast i nästa regering, verkar både Socialdemokraterna och Sannfinländarna anse. Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen har inte kommenterat SFP:s eventuella regeringsmedverkan än, men bedömningen är att Samlingspartiet gärna skulle se SFP i regeringen. SFP har suttit i regeringen sedan år 1975.”
Enligt SDP:s ordförande Jutta Urpilainen är det inte alls självklart att det blir Samlingspartiet, SDP och Sannfinländarna som bildar regering. Hon säger att Sannfinländarna är de enda som absolut MÅSTE vara med i regeringen. Samlingspartiet har, som största parti, rätten och skyldigheten att försöka bilda regering. Urpilainen anser dock att det är viktigt att landet får en majoritetsregering.” (Keskipohjanmaa)
SFP:s ordförande Stefan Wallin tar diskussionerna om regeringsbildningen med ro. Trots att Samlingspartiet, SDP och Sannfinländarna tillsammans skulle få en majoritet bakom sig i riksdagen så tror Wallin att SFP behövs som en balanserande kraft i den nya regeringen.
Socialdemokraterna – Sdp – har inte för avsikt att backa då det gäller de europeiska stödpengarna. Får man inte igenom villkoret att också placerarna och bankerna ska bära en del av ansvaret är partiet inte berett att godkänna något stödpaket till Portugal.”
På bara några år har politiken i Europa genomgått en dramatisk förändring. Debatterna om romer, slöjförbud, moskéer och minareter går het. Det talas om misslyckad integration och islamistiska terrorhot. ”Det finns en oförmåga inom den politiska eliten att på ett bra sätt argumentera om varför de fattar sådana beslut som de gör”, säger Pasi Saukkonen, docent vid Helsingfors universitet. ”Det talas mycket om en klyfta mellan medborgarna och politiker, men det finns en kärna av sanning också där.”