Läs först Om illegal och annan invandring till EU – 23 september. Kort ur texten:

Tusentals och åter tusentals migranter som befinner sig i grekiska, italienska, maltesiska och spanska asylmottagningar är inte asylbehövande utan ekonomiska migranter. De befinner sig därmed illegalt i dessa länder; arbets- och uppehållstillstånd ska ju alltid sökas och beviljas i förväg. Allt detta vet man, och talar om, i resten av Europa. I Sverige sipprar det sällan fram, här kallas de som kommer hit utan tillstånd nästan alltid och utan grund för “flyktingar”.

Här följer en del av de kommentarer som kommit efter presentationen av EU-kommissionens nya och åtstramade migrationspolitiken.

 

Klicka på textrutan för att läsa hela artikeln och lyssna på Ylva Johanssons presentation av den nya migrationspolitiken

Ur texten, där Aftonbladets reporter Erik Wiman envisas med att tala om ”flyktingar” och ”flyktingpolitik” genom hela artikeln trots att det uttryckligen handlar om ”migrationspolitik”…

Många som kommer nu är inte flyktingar, säger Ylva Johansson.

Kommentar: Inte bara nu, utan under många, många år har de som tagit sig till EU inte varit flyktingar. Vilket alla mycket väl känt till, men som man i Sverige inte låtsats om. Till och med nu skriver ju Aftonbladet genomgående om ”flyktingar”! (Läs texten som länkas till på den allra första raden ovan om ni inte redan läst den).

Vidare ur texten:

Enligt kommissionens nya förslag ska nyanlända inom fem dagar genomgå en granskning. Personuppgifter, hälsodeklaration och ursprungsland ska lagras i ett moderniserat datasystem. Om en person tidigare fått avslag men söker igen kommer det att synas i systemet.

Redan under de första dagarna ska en första gallring ske. De migranter som anses ha små förutsättningar att få uppehållstillstånd kommer att skickas till ett så kallat gränsförfarande. Inom tolv veckor ska det fattas beslut om asyl eller avvisning.

Om chansen till asyl bedöms vara större sker asylansökan via ett vanligt förfarande.

I samma tidning tycker också reportern Lena Mellin till:

Klicka på textrutan för att läsa hela artikeln.

Rubriken talar också här om ”flyktingarna”. Det är helt otroligt att man kan sätta en sådan rubrik när det ju är migranterna, det vill säga de som inte är flyktingar, som man snabbt ska gallra ut! Aftonbladet har en stor redaktion och förmodligen rätt välavlönade anställda. Att de slarvar med begreppen är, som det numera heter även om det inte längre betyder något: oacceptabelt.

Ur Lena Mellins text:

Förslaget kan kortfattat och korthugget beskrivas så här: Stanna helst hemma. Men kommer du ändå hit och inte har uppenbara asylskäl så ska du snabbt åka hem igen.

Kommentar: Egentligen har ju detta faktiskt gällt hela tiden, men det har inte tillämpats. Däremot är denna mening i Mellins text obegriplig (och hon talar också felaktigt om ”flyktingar”):

Länder som många flyktingar kommer från, eller passerar på vägen till EU:s 27 medlemsländer, ska få ännu mer stöd än de redan får av unionen.

Kommentar: Vad menas med ”…eller passerar på vägen”? Asylskäl prövas ju alltid, enligt lag, mot en persons medborgarskapsland. Att någon skulle kunna bli ”flykting” för att den ”passerar” några/vissa länder stämmer inte. Men meningen är såpass oklart skriven att man inte vet vad Mellin egentligen menar. Hoppas att det kommer någon form av förtydligande/förklaring så att det hon vill säga kan förstås.

Klicka på textrutan för att läsa hela artikeln,

Ur texten, där rubriken på artikeln av Wiktor Nummelin, TT:s korrespondent i Bryssel, korrekt talar om ”migranter”:

– Vi presenterar en kompromiss, en landningsbana, som är till för att kunna enas om en överenskommelse. Alla våra medlemsstater står inför olika utmaningar och ingens oro är mer eller mindre befogad än någon annans, säger viceordföranden Margaritis Schinas på en presskonferens i Bryssel.

Kompromissen ska nås genom att slipa bort den största stötestenen i de gamla förslagen: tanken att alla EU-länder måste ta emot flyktingar som kommit till ett annat EU-land, om det landet fått en våg av nyanlända som det inte klarar på egen hand.

I stället ges nu en möjlighet att välja. Antingen tar man emot flyktingar eller så väljer man att hjälpa till med att skicka hem migranter i landet som inte ansetts ha asylskäl.
———-

Stort fokus ligger på hemskickandet av migranter. Fler ska förmås att lämna EU.

– Vi måste vara tydliga och säga: ”har du fått nej? Tyvärr, då kan du inte stanna i EU. Då måste du åka hem”, säger Johansson.

En klar signal ska ges redan vid EU:s yttre gränser. När flyktingar eller migranter anländer ska de nu inom fem dagar registreras med fingeravtryck och utsättas för en identitets-, hälso- och säkerhetskontroll.

Själva asylhanteringen ska sedan göras precis som tidigare främst i det land i EU dit den asylsökande kommit. Att ta sig vidare någon annanstans ska inte tillåtas.

Kommentar: Det som sägs är självklarheter som man till stor del struntat i. Det som sägs är också intentionen i svensk utlänningslag och i de konventioner som Sverige och EU ratificerat. Att utvidga familjebegreppet i asylärenden till att omfatta även syskon kommer knappast att gå att genomföra. Det är mycket svårt att tro att alla, eller ens många, EU-länder skulle gå med på det.

Något ”volymmål” ingår inte heller. Enskilda EU-länder kan naturligtvis ha ”volymmål”, då med betoning på ”mål” som man eftersträvar, men det kan aldrig finnas en exakt siffra för hur många man tar emot, det har Ylva Johansson rätt i.

Svenska Dagbladet har också en liten ruta där det anges hur många som sökte och hur många som fick asyl i EU respektive Sverige 2015-2019:

Statistiken är från Eurostat men jag bad också om tillstånd  att få använda just den här bilden, vilket jag fick.
Klicka på textrutan för att ta del av inslaget med migrationsminister Morgan Johansson.

Ur inslaget:

Migrationsminister Morgan Johansson är försiktigt positiv till det förslag om en EU-gemensam migrationspolitik som kommissionär Ylva Johansson presenterade idag.

Morgan Johansson gör bedömningen att det skulle komma färre flyktingar till Sverige om förslaget blir verklighet.

Kommentar: Förutsägbart. Och dum fråga av intervjuaren: ”Vad händer om inget land vill ta emot några asylsökande”.

Klicka på textrutan för att ta del av inslaget med migrationsminister Morgan Johansson.

Ur inslaget:

Screening vid gränsen, fokus på återvändande och en obligatorisk solidaritetsmekanism. EU-kommissionens olika förslag på en gemensam asylpolitik väcker blandade känslor hos svenska EU-parlamentariker och riksdagsledamöter.

MP tar mot beslutet med viss besvikelse
SD positivt till gränskontroll
KD: Kan inte tvinga länder
V: Befarar fler flyktingläger

Kommentar: Läs inlägget på SVTs sajt.

Klicka på textrutan för att lyssna på Ylva Johansson på SVTs sajt.

Ur inslaget:

1. Fokus på återvändande.
2. Skrota Dublinförordningen
3. Obligatorisk solidaritetsmekanism

Slutkommentar: Mycket mer kommer att sägas och skrivas om det här förslaget. Alla delar kan inte gillas av alla och det har också Ylva Johansson varit tydlig med att hon förstår och att hon därmed inte heller förväntar sig det. Man kan inte få 27 enskilda, från varandra vitt skilda, stater att gå i takt. Det kommer aldrig att gå, det kan ett barn begripa. Det är bra att Johansson, van der Leyen och Schinas nu har kommit fram till ett förslag där det åtminstone finns ett antal tydliga delar som förmodligen de flesta (alla) ändå kan enas om, motvilligt eller inte.

Det måste ju äntligen bli slut på den oreglerade illegala invandringen så att den relativt lilla andelen människor som kommer till EU och som faktiskt är i behov av skydd, får det snabbt och på bästa tänkbara sätt. Alla andra måste återvända omedelbart och inte uppta tid och plats på EU-mark med ogrundade asylansökningar.

Och –  viktigt! – alla personer som tagit sig in i falska identiteter, som har flera identiteter och som lögnaktigt och bedrägligt befinner sig i något land inom EU, måste också återsändas. Varenda en.

 

© denna sajt. Vid citat, vänligen länka till originalinlägget.