Med anledning av en artikel på Aftonbladet Kultur med rubriken I väntan på avrättning? sände jag den 18 maj följande kommentarer och frågor till artikelförfattaren:

Först: Ja, inom MIG finns okunniga och oengagerade personer som avgör människors öden. Där finns också motsatsen. Reza verkar ha råkat ut för någon ur den första kategorin.

Men: Du skriver att “Reza fick i tid varningar och kunde fly till irakiska Kurdistan.” Då vill jag gärna veta, av ren nyfikenhet och för att det också är relevant i hans fall, varför han som kurd inte stannade där, varför han tog sig till Sverige? Han hade ju redan flytt från Iran och i irakiska Kurdistan hade han ju kunnat få en fristad.

Alltså: Det vore intressant att veta varför Reza valde att låta sig smugglas för stora summor pengar sig ända upp till Sverige i norr när han, som jag förstår, redan var skyddad i Irak?

Något svar från artikelförfattaren har inte kommit.  Men det kom två mejl från en person (som är känd för mig) med kännedom om liknande asylärenden, som kommentarer på artikeln I väntan på avrättning?. För att belysa hur olika man kan se på sådana här ärenden och hur viktigt det är att man, innan man börjar skriva och påstå saker och ting, verkligen mycket noga tar del av alla handlingar och sätter sig ordentligt in i ärendet, publicerar jag också dessa mejl. Om man inte tar upp alla aspekter av ett ärende som man beskriver under en så allvarlig rubrik, riskerar allmänheten/läsarna att ges vilseledande uppgifter.

Mejlaren skriver
:

Jag läste i Aftonbladet om en asylsökande person som fått avslag i alla instanser men som det skrivs om på kultursidan och på sidan 20. Man kan undra varför en person som vistas illegalt i Sverige och jobbar svart här vill uppträda med namn och bild i Aftonbladet! Eventuellt hoppas han att han att hans hemlands myndigheter läser Aftonbladet. Och tror att då finns det nya asylskäl. Han är ju nu exponerad i media…

Jag bara hoppas på att massmedia genom olika journalister inte längre ska tillåtas att fungera som den allra högsta instansen när det gäller att bedöma bärkraften av någons asylskäl. Så var det förut till stor del. Men det “systemet” var ju ännu mer godtyckligt än MIG.s och domstolarnas bedömning!

Jag undrar om skribenten, som på Aftonbladets kultursida dömer ut Migrationsverkets utredning som slarvig och slafsig, verkligen har läst hela utredningen? Om hon läst besluten och domarna? Eller känner hon bara på sig att en iransk svartjobbare som fått avslag på sin ansökan måste få stanna här därför att Iran är en diktatur där människor avrättas?

Jag är den första att erkänna att så är fallet, att människor avrättas i Iran. Man avrättar människor i Iran, i synnerhet avrättar man narkotikasmugglare, 90 procent av fallen handlar om narkotikasmuggling. Men, vilket är viktigt, man avrättar också politiskt aktiva som man först fängslat. Jag tror att det är svårt för en en iranier som är politiskt aktiv och efterlyst, att komma hit på en visering. Eller att komma undan på annat sätt.

Den här mannen borde inte ha haft några som helst problem med att visa att han varit journalist i iransk statlig TV, att han är medlem i ett oppositionsparti för kurderna, att han är efterlyst i Iran. Och då hade han fått PUT redan 2007, när han kom hit, enligt Aftonbladet. I de i ärenden jag har sett och som har resulterat i PUT har de sökande till fullo kunnat visa allt detta.

Jag instämmer i att Iran är en diktatur och det är dessutom svårt att leva där, rent ekonomiskt. Arbetslösheten är hög, lönerna är låga.  Men detta räcker inte för att få PUT.

I sitt andra mejl skriver personen:

Visst finns det okunniga människor hos MIG men de avgör inte någons öde. Varje asylsökande har ett offentligt biträde, oftast en advokat, vars jobb är att skaffa fram bevis för den sökande. Det är nämligen så, i all förvaltningsrätt, att det är den som söker en förmån (i detta fall PUT) som måste visa att han eller hon har rätt att få sin ansökan beviljad. Sedan avgörs saken i domstolen.

Hur svårt var det för denne asylsökande (med hjälp av sin advokat) att visa att han har jobbat i iransk TV som reporter? Eftersom han också jobbade ”under cover” för ett kurdiskt parti antar jag att han togs emot som en hjälte i irakiska Kurdistan dit han flydde.  Jag kan inte förstå varför han måste fly vidare till Sverige, till ett ovärdigt liv som svartjobbande städare, i stället för att kämpa vidare i Irans närområde, irakiska Kurdistan, där han är skyddad mot förföljelse, kan tala och skriva sitt eget språk och framför allt fortsätta med det som ligger honom närmast om hjärtat: den politiska kampen för de iranska kurdernas och för alla iraniernas frihet.

Jag har själv inte sett några uppgifter eller handlingar i ärendet. Jag har bara här försökt åskådliggöra hur olika man kan rapportera om samma fall. Och jag upprepar mina, till leda uttalade ord:

Det är inte svart eller vitt. Det är svart och vitt. Samtidigt.

Detta borde också svenska medier äntligen börja ta till sig.