På Axess sajt skriver PJ Anders Linder den 12 januari under rubriken Angiverijournalistik: ny satsning på DN Kultur om de allt bisarrare turerna kring författaren Katerina Janouch och hennes framträdande i tjeckisk. Utdrag ur hans text:

Det är rena angiveriverksamheten. Något nytt och genuint obehagligt.

Jag kan till exempel inte påminna mig att DN har bussat sina reportrar på förläggare till författare som har försvarat kommunistiskt förtryck. Tvärtom har jag för mig att det en gång i tiden gick alldeles utmärkt att samtidigt svärma för Mao och vara kulturchef i DN.

Men nu är det nya tider och kanske är detta starten på en trend? Vilka andra inlägg i aktuella debatter ska leda till att DN ställer förlag mot väggen och undrar “hur detta påverkar samarbetet”? Vad ska en författare få tycka innan DN rycker ut? Inte med kritik i sak utan med indirekta uppmaningar till förlag att straffa skribenter som inte håller sig på mattan åsiktsmässigt? Får man gilla Israel? USA? Ifrågasätta kvotering? Det sluttande plan som tidningen ger sig ut på är jävligt brant.

Det hela började med att DN Kultur & Nöje den 10 januari lät sin skribent Hynek Pallas angripa författaren Katerina Janouch för vad hon sa i en intervju i tjeckisk tv. Under rubriken Tv-intervjun med Katerina Janouch sprider rykten och fördomar skrev han bland annat:

Det Sverige som Katerina Janouch beskriver i tjeckisk tv är kraschat av massinvandring.

Alltså inte en särskilt annorlunda beskrivning än svenska mainstream media ger, sammantaget, av situationen i Sverige… Pallas lyckades dock koka en mustig soppa på sin spik.

Men för DN Kultur & Nöje räckte det inte med bara det påhoppet utan där skrev sedan också Evelyn Jones den 11 januari just det bisarra inlägget som PJ Anders Linder tar upp i sin text i Axess, om att Katerina Janouchs förlag tar avstånd från hennes uttalanden i tjeckisk tv.

Och Hynek Pallas ger sig inte heller, nu slår han den 12 januari till med att ”Resonemanget är en mörk och skev version av Grotesco” på samma Kultur & Nöjessida i DN. Han skriver där att:

Jag noterar att Katerina Janouch putsar vidare på bilden av den modiga sanningssägaren.

Vilken bild putsar han själv på? Bilden av en person  som modigt avslöjat att en författare sagt det som väldigt många andra i Sverige sagt, i förhoppning om att vinna ett fint journalistiskt pris? Det förvånar mig inte om han faktiskt belönas för sina skriverier. Inte alls.

Vad står förresten “Kultur” för hos Dagens Nyheter? Ingår det i begreppet att man ska sänka sig till en boulevardtidnings (äldre benämning på lösnummerförsålda dagstidningar av sensationskaraktär) nivå och försöka förgöra en människa som sagt samma saker i utländsk tv som också sagts och skrivits i otaliga artiklar och intervjuer i “riktiga” och “fina” medier i Sverige, sådana som Dagens Nyheter tycker sig vara? Och vad står “Nöje” för? Samma sak? Att man tycker att det är roligt – ett nöje – att vrida och vinkla så att man till slut slår knut på sig själv av upphetsning för att man hittat någon att trasha så mycket det bara någonsin går. Lite så där som romarna roade sig på sin tid, även om det i deras nöjen ingick att fysiskt trasha ihjäl gladiatorer, inte att psykiskt trasha sönder dem. Men samma njutningsfulla nöje i övrigt. Eller?

Och, som åsiktskontrollerande lök på laxen skyndade sig även förläggare Skarp från Piratförlaget, där Katerina Janouchs böcker getts ut, att komma med ett eget fördömande (som ju också nämns i PJ Linders text i Axess) i ett mejl till Expressen:

Piratförlaget tar avstånd från Katerina Janouchs kommentarer i tjeckisk tv så som vi fått dem presenterade.

Vad har hennes intervju i tjeckisk tv med Piratförlaget att göra? Förlaget har gett ut hennes böcker för att det funnit dem värda att ge ut. Och för att det förmodligen tjänat några slantar på böckerna. Det ingår väl inte i förläggarrollen att vara åsiktspolis och förfölja och fördöma sina författare? Eller ingår det numera i vad som ter sig som en strävan efter att Sverige ska bli alltmer som forna kommuniststater? Som Katerina Janouch själv den 12 januari beskriver så här i sin text Wolodarski måste avgå på Nyheter24:

Aldrig kunde jag tro att Sverige som blev mitt land, landet jag lärt mig att älska, skulle börja likna det forna Tjeckoslovakien som lydstad under sovjetisk ockupation. Där åsikter förbjuds, där orden censureras, där vi inte får tycka vad vi vill utan att riskera att med dagens cyberverktyg fängslas, förnedras, hatas och drivas mot ett digitalt kättarbål.

Läs också texten “Tänk att det i Sverige är så otroligt tabubelagt att diskutera verkligheten!” – 11 januari 2017.

Alla texter kan läsas av dem som vill skaffa sig en egen uppfattning. Och det är bra om så många som möjligt gör det. Och även uttrycker vad de tycker och tänker. Så länge det ännu går.

Till slut: Jag känner inte någondera parten i det här offentliga “mediedramat”, varken Hynek Pallas eller Katerina Janouch. Jag kommenterar det hela endast utifrån det jag läst och ovan länkat till. Precis som PJ Anders Linder gör på Axess sajt.

© denna blogg. För ev citat eller uppslag ur texten: vänligen länka till originalinlägget.