I ett inslag i  TV4 med rubriken Nekas träff med sina barn finns en del frågetecken som inte rätas ut. Får man mer fakta och korrekta upplysningar är det lättare att bilda sig en uppfattning av det som TV4 vill förmedla:

* Varför har det tagit fem år (som mannen vistats i Sverige) innan hans barn har sökt tillstånd att förenas med pappan i Sverige?

* Varför säger TV4-reportern att mannen har arbetat som ”regimkritisk journalist” när han väl i själva verket har jobbat som journalist, bland annat på samma regimkritiska tidning som Dawit Isaak? Den tidningen fanns väl bara en kort tid på 1990-talet, en kort innan Dawit Isaak fängslades.

Man kan också undra varför mannen,  Asfha Habte Tesfamicael, inte vill gå med på åldersbestämning, trots att han ju måste veta att id-handlingar från Eritrea inte håller måttet och att det förekommer en hel del förfalskningar. Det kan ju inte vara särskilt upprörande att man från svenskt håll vill säkerställa barnens ålder när det för anhöriginvandring gäller att i princip endast barn under 18 år, d.v.s. minderåriga, har rätt att återförenas i Sverige med en förälder som har fått permanent uppehållstillstånd.

Sverige har en utlänningslag som reglerar invandringen och ett av kraven för att man ska komma ifråga för uppehållstillstånd är att identiteten, nationaliteten och – i förekommande fall – åldern är fastställda. Dessutom bör- när det handlar om anhöriginvandring – släktskapet kontrolleras genom DNA så att man vet att barn och föräldrar hör ihop. De tragedier som utspelats och utspelas i Sverige efter att Migrationsverket har gett uppehållstillstånd åt vad de själva hittat på att kalla ”hushållsbarn”, är hemska. Det händer inte sällan att barn, som inte var ”rätta” barn till de vuxna som sökte asyl, dumpas hos sociala myndigheterna av de s.k. föräldrarna.

Medierna borde berätta allsidigt och korrekt när de tar upp enskilda fall och inte utelämna fakta och uppgifter som kan bidra till att ge en helhetsbild.

© Var vänlig kopiera inte texter från bloggen
för att använda dem i andra sammanhang!
Att citera går bra, men länka då alltid
till ursprungsinlägget så att hela texten
kan läsas.