De sittstrejkande afghanerna fått samma svar hela tiden av Migrationsverket, som är den myndighet som i första hand avgör vilka som anses behöva skydd i Sverige. Samma svar har migrationsdomstolarna gett. Och samma svar har också varit – och är – det som ges av regeringen vars uppgift det är att se till att stiftade lagar och bestämmelser upprätthålls och efterlevs. Påtryckningar och i det närmaste utpressningsliknande aktioner av en högljudd grupp ska inte lyckas. Lagen ska gälla och den ska gälla lika för alla. Att skandera “Jalla, jalla, Sverige åt alla” är både oförskämt och respektlöst och dessa personer borde aldrig ha tillåtits att i månader dygnet runt ockupera allmän plats mitt i centrala Stockholm utan getts tillstånd till en demonstration på två, tre timmar på lämplig plats.

Personer som har fått och får avslag på sina asylansökningar ska återvända till de länder där de är medborgare. Men dessa människor, som agerar med stor hjälp av svenskar i olika aktiviströrelser och politiska partier och – inte minst – svenska medier som beredvilligt hjälpt dem sprida sina absurda krav och slagord, ger sig inte. De ska ta vad de vill ha, de ska sätta sig över svensk lag, de ska pressa fram uppehållstillstånd här i strid med våra lagar och de beslut som vårt rättssamhälle gett dem efter dyra asylprocesser. Det här är något helt unikt, något liknande har aldrig tidigare hänt och det kan bli farligt. Att ge en stor, högljudd grupp människor utan någon anknytning till landet så stort utrymme och att människor till och med stöder deras krav kan bli farligt. I inget annat land, såvitt känt, ges personer utan tillstånd att ens vara där, sådant utrymme, till och med i stora medier! De aktiva i den här gruppen (där alla hazarer faktiskt inte vill vara med men pressas av sina landsmän: “Är du inte med så är du en förrädare”) säger nu själva i sociala medier:

Vi har gjort mer än någon hade trott var möjligt – och vi har bara börjat! Vi ska fortsätta slå hål på myter om oss, utmana makten och bygga landet – nu med ny strategi!

Hur obehagligt låter inte detta? De meddelar också att sittstrejker kommer att fortsätta över hela landet när de nu slutar sitta på Norra bantorget. Det ingår i deras “planer framöver för att stoppa utvisningarna till Afghanistan” när de nu, som de säger: “kliver in i nästa stora fas av vår kamp”.

Och svenskar möjliggör detta. Svenskar låter det ske. Det är fullständigt obegripligt.

Så här sa migrationsminister Heléne Fritzon i Agenda den 1 oktober. Men det bryr sig uppenbarligen inte afghanerna och deras svenska #vistårinteut-hjälpare och representanter för en del politiska partier och allehanda andra grupper och organisationer om. De har lärt sig att Sverige är landet där man kan göra som man vill, något motstånd bjuds inte. Och de har bestämt sig för att de ska stanna här, kosta vad det vill. Och de har, som de själva säger, bara börjat.