En centerpartist, Mats Klockljung, med, som det verkar, tämligen diffus kunskap om svensk utlänningslag och den asylpolitik och -hantering som gäller i landet, uttalar sig i ett inslag i TV4 Nyheterna den 30 september. Han hoppas att hans motion till stämman ska gå igenom och säger:

Ja, det förslaget skulle innebära att de skulle få stanna och känna trygghet och kunna fortsätta ett liv här i Sverige. Och se fram emot att de får det liv som de förtjänar.

Man baxnar. En centerpartist menar på fullt allvar att pojkar och män från Afghanistan, Iran, Pakistan, som lyckats ta sig hit till Sverige ska få stanna här trots att de inte befunnits ha asyl- eller skyddsskäl av Migrationsverket eller i migrationsdomstolar! Vad han menar med att de ska ”få det liv de förtjänar” är en gåta. På vilket sätt har dessa pojkar och män ”förtjänat” någonting alls i Sverige? De har tagit sig hit, ofta ljugit om ålder, bakgrund och haft påhittade asylskäl, ofta tillhandahållna av smugglarna som de/deras familjer har betalat stor summor till. De har kostat det svenska samhället (skattebetalarna) miljardbelopp. På vilket sätt “förtjänar” de att bli försörjda, utbildade och omhändertagna här? Borde de inte befinna sig i sina hemländer och bygga dem starka?

Klicka på bildrutan för att se inslaget på Tv4 Play.

Centerpartiets ledare Annie Lööf säger tack och lov ändå det enda självklara, det enda man som ansvarskännande partiledare kan säga, nämligen att:

Är det så att man får avslag då ska man lämna landet.

Det innebär att hon anser att stiftade lagar ska respekterar och följas och att den reglerade invandringen ska upprätthållas. Bra med ett tydligt besked! Riktigt så tydligt har ju Centerpartiet, via sin migrationspolitsika talesperson, inte alltid uttryckt sig.

(Tillägg i juni 2018: Nu hade Lööf svängt och röstade igenom en av de sämsta lagarna i svensk historia, den så kallade Nya Gymnasielagen där vuxna afghaner helt utan asylskäl, skulle ges “gratis” studier och möjlighet att därefter får uppehållstillstånd i Sverige. Så mycket var utlänningslagen och dess intentioner värd för henne när hon ingick politiskt samarbete med S och MP).

Alla, som likt den säkert välmenande och godhjärtade centerpartisten som tycker att alla som tagit sig hit ska få stanna oavsett varför de kommit, gör klokt i att ta del av dels vad The Spectator rapporterar; dels av miggors, socialanställdas, lärares, HVB-personals med fleras rapporter och berättelser och vad det visar om dessa män och hur väl de “förtjänar” att tas in i ett europeiskt land. Och att försöka förstå och använda hjärnan, inte enbart hjärtat. Att slopa den reglerade invandringen och ta in och bekosta livet för vemhelst som lyckats ta sig hit är inte – som Centern ofta pratar om – “en hållbar lösning”.

Det kan vara bra att sticka ut sina näsor i världen och se hur det ser ut och hur det rapporteras i andra länder. Man kan till exempel läsa en artikel i brittiska The Spectator av den 30 september (länk finns nedan). Här ett mycket kort utdrag:

Anyone forced to flee his or her country with a well-founded fear of persecution can claim asylum. An orphan under 18 has special rights. They receive the same benefits as a child taken into care. No one would begrudge a genuine child refugee these privileges. The problem is the system is open to abuse, and the latest terrorist attack in Parsons Green raises further questions. Ahmed Hassan is an 18-year-old unaccompanied asylum seeker who is alleged to have built the bomb in his foster parents’ kitchen.

Läs alltså även denna text som dels citerar ur The Spectator; dels ur rapporter från personer som tvingas “ta hand om” de ensamkommande påstått minderåriga i Sverige:

Brittisk expert på extremism: ”Det finns ingenting som hindrar en 26-årig IS-krigare från att komma hit, påstå att han är 17 år och hävda att han ska få asyl.” .

Ladda också gärna ner den sammanställning (som finns på sidan ovan) av en del av vad som publicerats här på bloggen om ensamkommande påstått och faktiskt minderåriga asylsökande under ett decennium: 2007 – 2017.

© denna blogg. Vid ev citat, vänligen länka alltid till originalinläggen.