Klicka på textrutan för att komma till artikeln på Yles sajt (på finska).
Det blev ett ståhej kring asylsökandes frivilligarbete på daghem – den regelbundna verksamheten avslutades.
Asylsökande har sedan i höstas hjälpt till på daghem i S:t Michel. Nu upphör deras regelbundna frivilligarbete sedan staden fått en flod av negativa kommentarer om det. I stället planeras nu att asylsökande ska få göra besök på daghem.
Från Suonsaari mottagningscenter (asylboende) begav sig i morse fem asylsökande till sitt frivilligarbete på några daghem i S:t Michel. I morgon återvänder de inte till daghemmen sedan ledande tjänstemän, ansvariga för barns och ungas utbildning i S:t Michel beslutat avsluta verksamheten.
Sedan Yle rapporterat om de asylsökandes frivilligarbete på daghem i S:t Michel började tjänstemännen få in mängder av klagomål, också över kommungränsen.
– Det var en hård och ifrågasättande ton. Vi har fått frågor om ifall det finns utdrag ur brottsregistret för volontärerna. De asylsökande vistas inte på daghemmen som anställda eller på annat sätt i tjänsten, därför tillämpas inte lagen om att personers bakgrund ska utredas när de arbetar med barn. Utdrag ur brottsregistret kan man begära också av volontärer, men det berättar ju bara om den tid personerna varit i Finland, ingenting om deras tidigare historia i andra länder, säger Seija Manninen, chef för utbildning och undervisning i S:t Michel.
Enligt Manninen vill man genom att avsluta de asylsökandes frivilligarbete garantera och bibehålla förtroendet mellan hemmen och daghemmen.
– Asylsökande kan få besöka oss tillfälligt för att berätta om sitt språk och sin kultur och om vardagen för dem som asylsökande, men inte som regelbundna volontärer. Vi vill försäkra oss om att inget tråkigt händer även om en hel del som sagts om dessa frivilligarbetare har varit positivt och de har varit till verklig hjälp och har haft en bra attityd både mot barnen och de vuxna som arbetar på daghemmen.
– De har aldrig varit ensamma med barnen, berättar Manninen.
——————–
Chefen för Suonsaari mottagningscenter, Heikki Väätämöinen kommenterar det hela och säger att han är besviken på floden av kommentarer som inkommit och att de asylsökandes frivilligarbete i sin hittillsvarande form upphör.– Det som är beklagligt i det hela är att en stor del av dem som klagar inte har någon bild av vilken sorts människor vi har haft på praktik på daghemmen. Vi fick en otroligt bra start på både skolans område och inom hälsovården och staden har ställt sig mycket öppen för den här typen av idéer. Det är väldigt tråkigt för de här unga personerna och de jobbsammanhang där de fått chansen att vara med, säger Väätämöinen.
Uppskattar du texterna på bloggen?
Vill du bidra med 1 krona per dag –
30 kronor i månaden?
Klicka i så fall här:
© Översättning Merit Wager