© Denna blogg. Citera gärna men ange källan!
Jag har varit på frukostseminarium hos prime pr där Södertäljes ordförande i kommunstyrelsen, Anders Lago (s), har pratat om ”Södertäljes erfarenheter på temat flyktingmottagande, integration på arbetsmarknaden och vad näringslivet kan göra för att underlätta för flyktingar och invandrare att komma ut på arbetsmarknaden.” Och lite om sin resa till USA och mötet med de amerikanska politikerna i kongressen.
Kort referat
(jag antecknade inget så jag kan minnas fel i någon detalj):
* Senator Edward Kennedy, USA, har uttryckt önskemål om att få besöka Södertälje.
* USAs utrikesminister Condoleezza Rice besöker Sverige snart, kanske ryms ett besök i Södertälje på schemat?
* USAs ambassadör i Sverige tillbringade en hel dag i Södertälje.
* Det finns många välutbildade bland de nykomna irakierna, bl.a. bergsingenjörer, någon hjärtkirurg, många hantverkare.
* Arbetsförmedlingen i Södertälje förmedlar inga jobb åt de nykomna och har dagit ner (!) på sin verksamhet.
* Södertälje kommun har utökat antalet ”jobbförmedlare” (jag kan inte den rätta termen) från åtta till åttio på några år.
* Kommunen har mängder av projekt på gång med näringslivet och med andra kommuner.
* Täby och vissa andra kommuner borde också ta emot (tvingas?) flyktingar.
Kommentarer:
Intressant att att USAs Sverigeambassadör tillbringat en dag i Södertälje och att senator Kennedy och kanske också utrikesminister Rice vill komma dit. De har kanske en del att lära av kommunens sätt att hantera massinvandringen, men kommunen kan också ha nytta av att ha kontakter med dessa storheter från det stora landet i väster (se längre ner om Green Cards…).
Det spelar ingen roll vem som förmedlar eller fixar jobb och praktikplatser bara någon gör det. Är det någon som har trott att arbetsförmedlingen klarar att förmedla jobb? Nej, just det! Så varför skulle de klara det i Södertälje? Utmärkt då att kommunen är aktiv och nytänkande. Det är också är glädjande att Anders Lago och hans gäng talar så väl om företagande! Men så har de också erfarenhet av den stora gruppen assyrier/syrianer som kom och slog sig ner i Södertälje för 30-35 år sedan och som nästan helt är sysselsatta i egna och släktingars företag!
Alla kommuner ska inte ”tvingas” att ta emot flyktingar. 250 kommuner har redan sagt sig villiga att göra det, det är dags att sluta gnälla över de få som inte gjort det! Vilka flyktingar skulle känna sig hemma i Djursholm och Vellinge? Den nästintill hysteriska ”rättvisetanken” är inte fruktbar. I stället för att gråta över några få kommuner som inte har bostäder att erbjuda (i en del kommuner finns ju knappt några hyresbostäder) och inte heller jobb och därför säger nej, kan man glädjas åt att så många säger ja. Men därmed är ju inte problemen lösta, de nya invånarna som klumpat ihop sig i bl.a. Södertälje vill ju inte alltid flytta…
Det som jag tyckte var bland det mest intressanta och kreativa och spännande av allt har jag sparat till sist: att Anders Lago berättar att de från Södertälje kommun helt fräckt har föreslagit USA att de ska få ett visst antal Green Cards som man ska kunna ge till irakier i staden som vill emigrera dit! Nu var visst USA inte riktigt med på att dela ut Green Cards, men nästintill: de är villiga att skicka över folk till Södertälje för att på plats erbjuda en del irakier möjlighet att flytta till USA och jobba där. Och idén med att ett amerikanskt universitet eventuellt ska öppna en filial – sin första utomlands! – i lilla Södertälje är ju hisnande!
Way to go, Södertälje! Way to go, Anders Lago! Även om det ju självklart inte bara är Anders Lago som ska hyllas för alla nya idéer utan även många andra som inte syns och hörs i media. ”Nöden är uppfinningarnas moder”, sa jag till Lago, och det är sant: svenskarna har fått så mycket serverat och haft så mycket regler och beslut ”uppifrån” att följa, att lite nytänkande ”outside the box” inte alls skadar! Tvärtom!
Till sist: Någon direkt medveten strategi för att sätta Södertälje på den internationella kartan hade nog inte kommunen från början. Det finns många som har skrivit och berättat om situationen i staden, vilket gjort att frågan har uppmärksammats över hela världen. Bland dem finns assyriern tillika svensken Nuri Kino som skrev artiklar i Metro vilka sedan översattes till engelska och publicerades i olika internationella medier. Och Ivar Ekmans artikel i New York Times. Efter det kom både CNN och AlJazeera till Södertälje och själv har jag också gett intervjuer i utländska tidningar och radio flera gånger under det senaste året. Jag har även varit med flera utländska tv-team i Södertälje. den 11 april gjorde Aktuellt ett 18 minuter långt inslag från ett besök i Södertälje som ryska NTV gjorde tillsammans med mig, och där reportaget som Euronews (där jag intervjuades) gjorde tidigare i år visades i sin helhet.
Problemen med trångboddhet och utanförskap ska inte förminskas, de är enorma. Men positivt är att man i Södertälje kommun med ca 40 % invånare med utländsk bakgrund, går egna vägar och tänker i nya banor. Och även lyckas med en del av sina projekt. Som sagt: Way to go, Södertälje!