Migrationsminister Tobias Billström
Foto: Pawel Flato
Ingressen till migrationsminister Tobias Biillströms artikel på DN Debatt den 13 december:
Migrationsminister Tobias Billström aviserar ny lagstiftning om hantering av asylsökande: Tiden från ett avvisnings- eller utvisningsbeslut till utresa måste kortas. Ordningen för de asylsökandes boende fungerar inte tillfredsställande. Därför tillsätter regeringen i dag en utredning i syfte att få enskilda asylsökande att bosätta sig där det finns både bostad och arbete eller utbildning. Migrationsverket ska samverka med kommunerna och Arbetsförmedlingen för att asylsökande lättare ska kunna etablera lokala kontakter. Därtill bör återvändandet efter asylavslag påskyndas och tiden till utresa kortas. De som inte beviljas uppehållstillstånd bör sporras att snabbare än vad som nu är praxis återvända till sitt hemland. Det skriver migrationsminister Tobias Billström inför att han i dag ger Fortifikationsverkets generaldirektör Sören Häggroth i uppdrag att utreda mottagandet av asylsökande.
Mycket är åt skogen med asylhanteringen, det har jag länge hävdat och framfört i olika sammanhang. Och det bekräftar migrationsministern indirekt genom sin artikel. Men jag tror inte att ministern förstår riktigt hur illa det är ställt för om han gjorde det till fullo så skulle han inse att det inte går att köra det gamla vanliga svenska utredningsspåret. Att det inte går att vänta ytterligare drygt ett år på att en utredning blir klar, i februari 2009. Det måste hända något snabbare!
För en gångs skull måste man i Sverige bli lite ”finskare” och fatta snabbare beslut – utan en massa utredningar! Som när regering och riksdag i Finland på en dryg vecka skapade nya regler för sjukvårdspersonal då 13.800 sjuksköterskor hade sagt upp sig och var i färd med att lämna sina jobb den 19 november. Då togs beslut bara några dagar innan att det skulle råda arbetsplikt för oumbärlig personal eftersom det fanns risk för att människoliv skulle spillas annars. Det fanns ingen tid för utredningar och remissrundor utan de folkvalda tog sitt ansvar och agerade.
I det här fallet är det också akut – och har så varit under en lång tid redan, vilket inte minst kommunalstyrelseordförandena i Malmö, Göteborg och Södertälje påpekat i alla tonarter under åratal. Då kan man inte börja utreda det uppenbara nu, komma med ett förslag 2009 och kanske, på sin höjd med den snigelfart allt sker i detta lilla land, ha nya bestämmelser år 2010! Då kan ju dessutom läget vara helt annorlunda än nu (det svänger snabbt på asylområdet) och utredningen och dess förslag kan vara helt överspelade. Det är nu kraftfulla och tydliga åtgärder behövs (ungefär detsamma säger Ilmar Reepalu i en intervju i Skånska Dagbladet). Det är regeringens skyldighet att regera och i regerandet ingår att klara av att vidta de åtgärder som behövs.