SVT logoLäs nedanstående avskrift av ett inslag i Aktuellt den 9 november som visar hur illa det är ställt och hur förödande kritiken mot Migrationsverket är.

Nyhetsankare, Aktuellt: De anställda vid Migrationsverket har inte förtroende för högsta ledningen. Det visar en enkät som fackförbundet Saco har gjort. Asylärendena hanteras för ytligt och enligt Amnesty är rättssäkerheten för de asylsökande hotad.

Reporter: Det pyr av missnöje runt Migrationsverket. Kritiken kommer idag både inifrån verket och utifrån. Den är riktad mot ledningen.

SACO-repr, Migrationsverket: Migrationsverket är ett skepp som ingen verkar styra. Då och då styr någon och då och då uttalar sig någon. Men det finns ingen riktig ledning och styrning för det här skeppet, det bara driver omkring.

Företrädare, Amnesty: Vi ser det inte och får ingen information och vet inte vem som är i ledningen för vad och till vem vi ska vända oss med olika former av frågeställningar, både när det gäller specifika länder och när rent juridiska frågor. Det är väldigt oklart för oss.

Reporter: Sedan den 1 april i år då Migrationsdomstolarna började sitt arbete har också Migrationsverket gått igenom en stor omorganisation. Och enligt flera tjänstemän som Aktuellt har pratat med har ledningen ett sätt att se på asylutredningar som inte är förenligt med verkligheten.

Beslutsfattare, Migrationsverket: Vi har fått en person i ledningen som gärna jämför vår hantering med hur ett byggnadslovsärende handläggs. Vi tycker att det är ganska stor skillnad på ett byggnadslovsärende och ett asylärende.

Reporter: Han har jobbat som beslutsfattare på Migrationsverket i 1 år. Han menar att det satsas mindre och mindre på det som är verkets kärnverksamhet: att utreda asylärenden. Utredningarna ska göras fortare och mindre grundligt. Och precis som många andra Aktuellt har pratat med, är han idag besviken.

Beslutsfattare, Migrationsverket: Rörigare än det är och har varit den senaste tiden har det inte varit under de här snart 16 åren.

SACO-repr, Migrationsverket: Man har inte förtroende för, helt enkelt, hur ledningen styr och leder verksamheten. Och högsta ledningen är ju i vårt fall tre personer: generaldirektör, överdirektör och rättschef.

Reporter: En viktig förändring i ledningens nya organisation är att den avdelningen som tidigare arbetade med att fatta vägledande beslut, s.k. praxis, har avskaffats. Konsekvensen av det är att enskilda medarbetare som fattar beslut inte får tillräcklig vägledning, enligt facket.

Beslutsfattare, Migrationsverket: För det första så blir det ju svårare för oss att ta ett beslut. Vi kanske får lägga ner mycket mer jobb på att söka information om ett visst land. Och i värsta, sämsta fall att beslutet inte blir lika rättssäkert som det skulle vara.

Reporter: Praxis ska slå fast en enhetlig hållning och på så vis fungera som Migrationsverkets ryggrad. Att arbetet med praxis inte fungerar syns också i besluten.

Företrädare, Amnesty: Man kan se att beroende på att var i landet den asylsökande har sökt asyl och vilken asylenhet som har fattat ett beslut så ser besluten lite för olika ut i ganska likartade ärenden.

Reporter: Kan det handla om att få ett ja och nej också?

Företrädare, Amnesty: Jag tror att det kan handla om att få ett ja och nej också.

Reporter: Enligt fackets egen undersökning saknar 80 % av dem som jobbar med asylutredningar förtroende för verkets högsta ledning. Och 58 % söker aktivt andra jobb.

Reporter: Hur skulle det kunna drabba de asylsökande att det är så rörigt inne på Migrationsverket? Det måste ju påverka.

SACO-repr, Migrationsverket: Ja, alltså hur det kan påverka… Det är ju nästan som inom sjukvården att man ständigt möts av nya personer.

Reporter: Många av dem som Aktuellt har pratat med och som jobbar med asylutredningar beskriver situationen inne på verket som kaotisk. Nyligen lämnades en anonym anmälan in till Justitieombudsmannen. I den beskrivs hur felaktiga beslut kan ha fattats på grund av att post blivit liggande i över en månad och relevant information inte kommit fram i tid. Men det är få inne verket som vågar träda fram och vara öppet kritiska.

SACO-repr, Migrationsverket: Det är någonting som har skjutit i höjden, det här med missnöjet och rädslan, de senaste två åren, i samband med att många chefer har tillträtt nu nyligen och att den här nya organisationen har gjort att folk… För det är samma personer, vi har inte rekryterat mer rädda människor utan det här är en effekt helt enkelt från ledningen. De har på något sätt gett det här skenet att: "håll tyst, annars så råkar du illa ut".

Reporter: Hur kommer det sig att du vågar uttala dig så här?

Beslutsfattare, Migrationsverket: Jag är ju snart pensionär och jag får väl göra något riktigt, riktigt illa för att de ska kunna bli av med mig.

OBS! Allt som ni nu läst sades i ett inslag i SVT Aktuellt den 9 november – dock inte i år utan år 2006! Har läget förändrats till det bättre efter den massiva kritiken för ett år sedan? Icke. Snarare så har det blivit ännu värre.