Under rubriken Adoptivbarn utvisas till Irak berättas i SVT Västnytt om en svensk familj som enligt inslaget adopterat Mustafa, nu 17 eller 18 år gammal. Han kom till Sverige för att söka asyl och fick avslag och ska nu, enligt inslaget, återvända till Irak för att därifrån söka uppehållstillstånd på grund av anknytning till adoptivföräldrarna i Sverige. Ett sådant tillstånd måste enligt utlänningslagen, sökas från hemlandet.
Med vetskap om hur oerhört hårda kraven är för att man ska få adoptera någon (hemutredning som kan ta lång tid, mycket starka och långvariga band till den man ska adoptera, de biologiska föräldrarnas medgivande etc), skulle det ha varit upplysande om SVT Västnytt sagt något om hur den här adoptionen har gått till. Pojken har bara varit i Sverige i två år och det finns alltså ingen långvarig relation mellan honom och adoptanterna. Familljehemsutredningen kan förstås ha gjorts med raketfart av den kommun familjen bor i, men har de biologiska föräldrarna verkligen gett sitt medgivande? Begreppet ”adoption” erkänns inte inom islam.
Hoppas att SVT Västnytt klargör de icke oväsentliga detaljerna i fallet – som det nu rapporteras är hälften oredovisat. För att kunna bilda sig en uppfattning bör man få hela historien, inte halva.
Några utdrag ur Föräldrabalken 4 kap. Om adoption:
5 a § Den som inte har fyllt arton år får ej adopteras utan
föräldrarnas samtycke.6 § Rätten skall pröva om det är lämpligt att adoptionen äger rum.
Tillstånd får ges endast om adoptionen är till fördel för barnet samt
sökanden har uppfostrat barnet eller vill uppfostra det eller det
annars med hänsyn till det personliga förhållandet mellan sökanden
och barnet finns särskild anledning till adoptionen.
För att få adoptera gäller också att:
-Man måste gå den obligatoriska föräldrautbildningen. Socialnämnden gör en medgivandeutredning om lämpligheten hos den eller dem som vill adoptera. Utredningen påbörjas först efter det att man gått den obligatoriska föräldrautbildningen.
Under utredningen förs samtal både individuellt och med paret tillsammans. Utredaren ska ta reda på familjens motiv till adoptionen och om du har tänkt igenom vilka förändringar det innebär. Du ska även redovisa ekonomi, inkomster, bostadsförhållanden samt bistå med läkarintyg.
Om alla kriterier är uppfyllda och tingsrätten därför har gett makarna Michael och Yasmine rätt att adoptera den nu 17, 18-årige asylsökande Mustafa, då får de nya föräldrarna helt enkelt resa med sin adoptivson till Irak och ordna alla papper där. Självklart kan de resa dit, oavsett vad UD har för reserekommendationer! Det är upp till dem själva att avgöra om de ska skicka adoptivsonen ensam till Irak eller följa med. Det är inte förbjudet för någon att inte följa UD:s rekommendationer.
Förhoppningsvis följer SVT Västnytt upp det här ärendet och berättar lite mer om hur det starka bandet mellan makarna Michael och Yasmine och Mustafa uppstått på så kort tid och att kriterierna som gäller adoption uppfyllts.