I Sveriges Radio P1 den 1 juli kunde man höra reportern Cecilia Uddén intervjua Niclas Trouvé, Sveriges ambassadör på den nyöppnade (samma dag, 1 juli) svenska ambassaden i Bagdad och en intervju med en återvänd irakier som satsat alla sina pengar på affärer i sitt hemland.
Om man tar del av vad t.ex. Tiina Kantola, marknadschef på Ster Group i Erbil, berättar om andra länders aktiviteter i Irak, i varje fall i norra delen av landet, så ligger Sverige som vanligt långt efter. Läs min kolumn i Svenska Dagbladet Hon hittade jobb i Irak.
Ett tjugotal andra länder har sedan ett bra tag både konsulat och handelskontor i norra Irak, den stabilaste och säkraste delen av landet där affärerna blomstrar och utvecklingen går i rasande fart. Men Sverige finns inte där och har inte ens några planer på att öppna ett konsulat. Trots att Sverige är ett av de länder som tagit emot flest irakiska asylsökande under decennier, varav många återvänt och återvänder till sitt hemland. Eventuellt – inte ens det är bestämt än – kommer man att utse en honorärkonsul, troligen en irakisk kurd med svensk anknytning, men det är ju ingenting jämfört med ett riktigt konsulat eller ett handelskontor! Regeringens definition av vad en honorärkonsul är:
Det finns cirka 400 svenska honorärkonsulat. Deras uppgift är att hjälpa ambassaderna och karriärkonsulaten i olika ärenden. Ett honorärkonsulat leds av en honorärkonsul. Att vara honorärkonsul är ett oavlönat hedersuppdrag. En honorärkonsul kan vara svensk eller utländsk medborgare. Många svenska honorärkonsulat finns exempelvis i de nordiska länderna, Frankrike, Storbritannien, Tyskland och USA.
Ett oavlönat hedersuppdrag – Inte mycket till representation i en expanderande, livlig del av världen…
Innan internetkontakten mellan norra Irak och Svertige bröts söndag kväll den 5 juli, hann Tiina Kantola helt kort berätta om ett ungt, svenskkurdiskt par som är involverade i både MCA Airlines (som flyger direkt till och från Sverige flera gånger i veckan) och i Hemtex-butiken SWEDEN HOME. Läs och se bilder på Eculink:s sajt. Efter det kom ett sms:
Vi har haft världens sandstormar i tre dagar på grund av torka. Tigris och Eufrat torkar ihop när de använder vattnet i Turkiet och Syrien. Varjen elnätet eller internet klarar det. Flyget går inte heller och astmasjuka dör när de inte får medicin. Vi får försöka hålla ut.
Läs också Tiina i Erbil, norra Irak. Del 1 och Tiina i Erbil, norra Irak. Del 2! Fortsättning följer..