Flyktingmottagandet har redan otaliga gånger utretts på längden och på tvären av allehanda myndigheter, utredare och organisationer. Vad allt utredande egentligen har lett till är oklart – förmodligen inte till någonting eftersom utredandet fortsätter. Det står klart när den nya regeringen idag meddelar att också den ska utreda flyktingmottagandet.

Alliansregeringen har således tillsatt en egen utredning. Den ska se över och lämna förslag om ansvar, utformning och finansiering av flyktingmottagandet i framtiden, d.v.s. ungefär detsamma som alla tidigare utredningar gjort…

Integrationsminister Nyamko Sabuni:

Många flyktingar har svårt att ta sig in i arbetslivet, trots att de har bra utbildning med sig från hemlandet. Det finns uppenbara brister i det nuvarande systemet som medverkar till att skapa utanförskap. Det handlar om att skapa ett system där man gör rätt från början. Vi vill se över hur vi kan stärka kommunernas, statliga myndigheters och individens incitament för ett snabbt inträde på arbetsmarknaden samt möjligheter till ökad valfrihet för individen.

Också alla dessa ord har sagts otaliga gånger tidigare och någon skillnad efter att utredningar gjorts och ord uttalats har det inte blivit. I varje fall knappast till det bättre.

Monica Werenfels-Röttorp har utsetts till utredare och ska bland annat se över följande frågor:

* Lämplig ansvarsfördelning mellan statliga myndigheter, kommuner och andra aktörer för flyktingmottagande och andra insatser för nyanlända.
* Den statliga ersättningen för flyktingmottagandet.
* Individens försörjning under den första tiden efter uppehållstillståndet samt om ett statligt ansvar för försörjning bör införas.
* Hur ideella organisationer kan bidra till ett snabbare arbetsmarknadsinträde för nyanlända.
* Vilka incitament som kan bidra till ökad effektivitet och ökad valfrihet för individen.
* Hur arbetslivsinriktade insatser kan kombineras med språkutbildning.
* Hur nyanlända kan få relevant samhällsinformation.
* Hur nyanlända med funktionshinder och hälsoproblem kan få hjälp.

Bra frågor att se över men: om man inte hittills under de decennier som asyl- och flyktinginvandringen pågått har lyckats klura ut lämplig ansvarsfördelning mellan statliga myndigheter, kommuner och andra aktörer; få ordning på svenskundervisningen och bibringa nyanlända relevant samhällsinformation, varför tror man då att ytterligare en utredning ska råda bot på det?

Den här utredningen ska redovisas den 2 juni 2008. Men vad ska ske nu, hur ska man hantera den enorma mängd asylsökande som kommer nu?

 

© denna sajt.