Så här skriver juristen och f.d. beslutsfattaren vid Migrationsverket, Birgitta Elfström, med anledning av de nya uppgifterna om att Kina idkat påtryckningar på Sverige i fallet Adil Hakimjan (se inlägget nedan):
Jag är en trogen P1 lyssnare och hörde idag på Ekot att presstaleskvinnan på Kinas ambassad, Zhou Lulu -sa att Kina flera gånger sedan 2007 kontaktat svenska utrikesdepartementet i ett enskilt asylärende. Det gällde uiguren Adil Hakimjan. Presstaleskvinnan kallade honom vidare terrorist och skall till Kina för en ”fair trial”.
Adil har uppehållstillstånd med flyktingstatus i Albanien. Det hindrar dock inte att han beviljats uppehållstillstånd i Sverige. Det är en bedömning som Migrationsdomstolen kommit fram till och som jag delar. Det blir en ”rysare” att ta del av Migrationsöverdomstolens kommande beslut om huruvida den avser bevilja prövningstillstånd eller inte.
Kina visar nu klart och tydligt att de vill ha Adil tillbaka till Kina. En person som av Kina anses vara terrorist har knappast någon chans att få en rättvis rättegång. Där är tortyr och systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter vanligt förekommande. Bara
30 % av de åtalade får tillgång till advokat. Dödsstraff är också vanligt förekommande.Adil lever nu farligt. Han borde snarast uppsöka svensk polis och begära polisskydd för att undvika att med tvång transporteras till Kina av hemliga agenter. Om Adil återsänds till Albanien kommer han med mycket stor sannolikhet att kort därefter befinna sig i Kina. Inget land borde lita på att Albanien står emot Kinas påtryckningar om att ge Adil en ”fair trial” i Kina. Kan vi lita på att Sverige gör det?
Adil måsta få stanna i Sverige. Allt annat innebär att Adil riskerar att utsättas för förföljelse, dödsstraff, annan omänsklig behandling eller bestraffning.
Det är förresten kanske inte bara Adil som lever farligt. Jag anser att Kina genom sitt agerande klart hotar de svenska domarna som deltagit i beslutet hos Migrationsdomstolen och också de som kommer att delta i det kommande beslutet hos Migrationsöverdomstolen.