Ur Svenska Litteratursällskapets pressmeddelande:
Finlandssvenskarnas värderingar har kartlagts av forskare vid Helsingfors universitet i den omfattande och unika undersökningen EVS Svenskfinland (EVS = European Value Study). För första gången är det nu möjligt att göra direkta jämförelser mellan finlandssvenskar, övriga finländare och invånare runt om i Europa.
Undersökningen består av cirka 300 frågor som med nio års mellanrum sänds ut till medborgarna i europeiska länder och på så vis skapas ett material som kan jämföras över tid och mellan länder. Datan ger breda insikter i européernas värderingar, åsikter och attityder gällande familjeliv, arbete, miljö, livsåskådning, politik och samhälle, religion och moral samt nationell identitet.
Den här undersökningen gjordes 2018-2019 bland finlandssvenskar. Tidigare har undersökningarna i Finland gjorts enbart bland finskspråkiga och varken finlandssvenskar eller ålänningar har varit representerade.
Något om vad finlandssvenskarna tycker är viktigast för ett lyckat äktenskap och betydelsen av barn – jämfört med det finskspråkiga Finland, med Sverige och genomsnittet bland alla EVS-länder:
Här framgår till exempel att bara 40 procent av finlandssvenskarna tycker att barn är viktiga för ett lyckat äktenskap, medan siffran är 51 procent för det finskspråkiga Finland och hela 55 procent i Sverige. Viktigast för ett lyckat äktenskap för alla jämförda är utan tvekan ”trohet”. Minst viktigt är det i Sverige med Svenskfinland som nummer 2.
EVS Svenskfinland visar också bland annat att
man i Svenskfinland jämfört med övriga Norden har ett högt förtroende för skola, sjukvård och socialförsäkringssystemet, men ett lågt förtroende för de politiska institutionerna. Österbottningar har i jämförelse med andra regioner i Svenskfinland ett lägre förtroende för politiska institutioner. Finlandssvenskarna litar också väldigt mycket på traditionella medier medan de sociala medierna inte åtnjuter särskilt högt förtroende.
Några andra iakttagelser som refereras i undersökningen:
• Förtroendet för riksdagen är skyhögt högre i Sverige (ca 67, 68 procent) jämfört med Svenskfinland och Finland där det är ca 48 procent. Samma fenomen gäller regeringen där förtroendet är betydligt lägre i Svenskfinland (ca 36 procent) jämfört med Finland ca 47 procent. Högst förtroende för regeringen har man i Sverige, ca 53 procent.
• Finlandssvenskar känner stark samhörighet med Finland, men inte riktigt lika stark som finländare överlag.
• Samhörigheten med Europa starkare i Svenskfinland än i Finland överlag.
Här kan man ta del av en sammanfattning av det insamlade materialet. Insamlade data blir tillgängliga via Finlands samhällsvetenskapliga dataarkiv i Tammerfors i början av 2020.