OBS! Läs gärna först Jason Kenney, Kanadas migrationsminister: “Vi har satsat på ett antal reformer för att bekämpa det stora antalet ogrundade asylansökningar, människosmuggling, trafficking och falska migrationsäktenskap.”

En migga:

Jag hade startat processen att återkalla PUT för irakier som ljugit allt om tortyr osv. De var faktiskt irakier och de var också kristna, men de hade aldrig satt sin fot i Bagdad utan levt hela sitt kristna liv  i en enklav i norra Irak, där man kan leva utan att bli vare sig diskriminerad eller torterad. Där bor bara kristna och de har egna kristna skolor etc. Området heter Ainkawa.

Den här familjen  från Ainkawa hade kommit till Sverige och hade ljugit om sina identiteter och om precis allt annat som de påstod hade hänt dem, enbart i syfte att få PUT i Sverige. Och med vetskapen om att om man inte ljuger så får man inte PUT. Fick jag höra senare.

Till en början låtsades de vara från Bagdad, mannen påstods till och med ha torterats av Saddam och senare jagad av andra grupper, kvinnan låtsades vara våldtagen. Barnen var tack och lov för små för att tvingas ljuga. Att  föräldrar tvingar eller övertalar sina barn att ljuga är inte ovanligt.

Familjen fick PUT tack vare att inga utredningar gjordes, deras falska id-handlingar godtogs också.

Och sedan började de resa, med sina främlingspass. De ville resa genast, en månad efter att de beviljats PUT. De behövde resa för att glömma tortyren. Men de fick inte främlingspass tillräckligt snabbt. När de väl fick dem så var mannen på resande fot mer än sex månader om året, hustrun och barnen minst tre månader om året.

Någon tipsade Migrationsverket om dem, de visar ett pass här, ett annat pass där.

Så vart reste de då?

De reste – och reser – hela tiden till norra Irak, dit där de alltid bott och där de de nu bygger ett stort hus, med sina egna pengar och med pengar som de tillskansat sig av svenska staten. Har de jobbat här i Sverige?  Nej, och de har ingen avsikt att jobba här heller trots att de har universitetsutbildning från Irak båda två. Kvinnan läser svenska på fjärde året nu och blir aldrig färdig på grund av att hon måste vara hemma med sina barn och på skolloven resa till norra Irak med mannen, som är där hela tiden. Ibland kommer han till Sverige, till exempel när vi skulle återkalla deras PUT, då blev han tvungen att komma hit.

Då låtsades han vara från Bagdad och han hade bara rest till norra Irak för att han hade hört att det fanns släkt där. Till och med biträdet bad honom sluta ljuga.

Kontentan av det hela: migrationsdomstolen lät den här familjen behålla sina PUT för att ”barnen hade bott här i mer än tre år”! Visst hade de vuxna ljugit om sina identiteter och och om sina asylskäl – ja, om precis allt – men nu fanns det barn i familjen som hade svenska klasskompisar etc. Och då kan de inte ju utvisas, menade migrationsdomstolen, i strid med Migrationsverkets beslut.

Det här är betyder alltså att familjen kan fortsätta att ta bidrag härifrån, bygga sitt hus i norra Irak, aldrig jobba här, annat än svartjobb, etc.

Kommentar: Som sagt, läs hur man agerar i bland annat Kanada och med största sannolikhet i de flesta andra länder där man är intresserad av att stävja mer eller mindre uppenbara bedrägerier. På alla områden åtalas och bestraffas människor i Sverige på det sätt som lagen föreskriver om de begår bedrägerier, utom när det handlar om asylbedrägerier, som liksom i det beskrivna fallet tvärtom ”belönas” med permanent uppehållstillstånd och försörjning av den arbetande befolkningen.

© Denna blogg. Korta citat tillåtna, länka alltid till originaltexten.