Det är som om Sverige har blivit ett land där ingen behöver ta något ansvar för någonting och de, som i andra länder skulle anses ansvariga och skyldiga, kan gömma sig bakom floskler, utredningar och seminarier. Och sitta kvar med orubbat hög lön och privilegier – hur mycket de än klantar sig. Att svenska folket accepterar det är svårt att förstå.

En migga skriver och berättar om det beryktade Irak-projektet där Migrationsverket trodde att de skulle kunna processa asylsökande irakier på två veckor (tio arbetsdagar) och ge dem uppehållstillstånd (jag varnade för detta och kallade det ”idioti”):

Det blir inte någon fortsättning på AIHIAS projektet.

Asylenheten i Flen, ja den vanliga alltså, har äntligen jobbat av sina högar och det är absolut tack vara ett personalen på AIHIAS (Alternativ initial handläggning av irakiska asylsökande) tagit alla nya ärenden. Till exempel kan nämnas att de i mars 2008 hade biträden att förordna för irakier som kom i september 2007. Men då de inte fått några nya ärenden så har de nu noll ärenden som ligger och väntar… Så vad händer nu då?

En annan sak som jag hoppas sker är att Migrationsverket anställer fler dokumenthandläggare. För två veckor sedan så var 42 procent av alla granskade handlingar falska. 42 procent!

Dessa 42 procent är ett genomsnitt på alla irakier som kommer, därför att alla irakier passerar Flen. Det kan betyda att 42 procent av alla irakier som fått tillstånd innan AIHIAS-projektet inleddes och innan granskningen har fått tillstånd trots falska handlingar. Borde inte alla handlingar som pass, id-kort, medborgarskapsbevis granskas av specialister? Javisst skulle det bli dyrt, men om vi har kunskapen ska vi då inte använda den då?

42 procent är ju helt sjukt mycket och varför skulle siffran sjunka bara för att AIHIAS lägger ner? Som det är just nu så har Migrationsverket en enhet som granskar handlingar i Stockholm, dit får ALLA enheter skicka sina handlingar. Vilken 3-åring som helst fattar ju att det knappast funkar att ha en id-enhet till hela verket!

Sverige verkar inte ha någon aning om vilka som befinner sig här eller varför – och regering och riksdag bryr sig inte heller om att det är så.

OBS! För undvikande av missförstånd: att människor ibland (eller ofta) inte har någon annan möjlighet att ta sig till ett land för att söka asyl än med falska handlingar är en sak. Det är inte det som det hela handlar om.

Det handlar om att när man söker asyl, då ska man uppge sin rätta identitet och sin rätta nationalitet eftersom det är på grundval av vem man är och varifrån man kommer och hur ens historia lyder som asylrätten ska prövas. Inte på grundval av falska dokument och falska historier!

Om man har asylskäl så talar man om och visar vem man är (så gott som alla asylsökande kan skaffa fram dokument) och fortsätter inte att använda sig av falska handlingar, falsk identitet och falsk nationalitet. I lagen står att man ska visa vem man är, att man ska styrka sin identitet eller i varje fall göra den trovärdigt sannolik. Gör man inte det bör Migrationsverket kunna fatta snabba beslut om utvisning eftersom personen ifråga inte berättar sanningen och det därmed inte finns någon korrekt grund att pröva asylskälen utifrån.

Här är några texter om Flen-projektet:
•  Världssensation – asylprövning på tio dagar – 23 januari 2008
•  Jag har varnat otaliga gånger, ingen har lyssnat (som vanligt) – 3 februari 2008 (I inlägget finns länkar till fem andra texter i ämnet…
•  Migrationsverkets Irak-projekt dödsdömt – artikel i Expressen 7 februari 2008
•  Han avfärdar inte bara mig, han avfärdar också sina anställda – 16 februari 2008
•  Migrationsverkets Irak-projekt dödsdömt – eller kanske redan dött – 8 mars 2008
•  En migga om Irak-projektet i Flen -11 mars 2008
•  Migrationsverkets generaldirektör tvingas backa om Irak-projekt – 11 mars 2008
Upp som en sol, ner som en pannkaka: Migrationsverkets Irak-projekt i Flen – 27 mars 2008
•  Nya turer i Migrationsverkets Irak-projekt i Flen – 8 april 2008
Vidare om Migrationsverkets märkliga Irak-projekt i Flen – 9 april 2008
•  Irak-projektet i Flen – 8 PUT, 22 polisanmälningar och 6 domar (hittills) – 12 april 2008
•  Apropå polisanmälningarna från Migrationsverket i Flen – 12 april 2008
•  Om domar och vägledande beslut gällande asylansökningar i falska identiteter – 13 april 2008
och så en text som i vilket annat land som helst hade fått åtminstone någon att reagera och agera – men inte här:
•  Utländska pass utfärdade på falska grunder accepteras som bevis på identitet av åklagare? – 25 juni 2008

© Denna sajt.