Jag har fått några kloka och viktiga påpekanden från en bloggläsare, som visar hur svårt det är att få allt rätt, särskilt som statistik och uppgifter inte är tydliga utan – medvetet? – krångliga för att man inte ska kunna tränga igenom dem:

Ja, det är som Pandoras ask: jag läste tankarna av Maria Medelsvensson.

Med statistik går det att bevisa att den som står med ena foten i ett frysskåp och den andra på en varm spisplatta i genomsnitt har det ganska behagligt. Några tips:

1) Var alltid noga med att se på vad statistiken har för underlag, när den kommer från ”respektabla institutioner” . Om SCB redovisat ”ínvandrare” så betyder det ALLA, dvs även nordbor och unionsmedborgare.

2) Var noga med att se hur berättelsen associerar, till och med när den kommer från ”respektabla instititutioner”. Integrationsverket kom exempelvis i början av 2000-talet ut med en direkt mörkande rapport, där de också redovisade talen om utbildning etc så att det såg ut som att det gälle ickeeuropéer. När den valsat runt ett tag i media trodde alla att den handlade om asylsökande.

Så en rapport kan mycket väl handla om finska IT-konsulter, och när den har gått ett varv i media så tror folk att den handlar om somaliska jordbrukare.