Om Sverige som försöker vara ett världssamvete, medan finska företag i första hand ser till sina egna intressen handlade ett inslag i det finskspråkiga och svensktextade nyhetsprogrammet Uutiset idag. Och om att man i Almedalen dryftat hur man ska förhålla sig till odemokratiska ekonomiska stormakter, som t.ex. Kina.
Flera aktörer har under Almedalsveckan vänt sig till Sverige i dess egenskap av världssamvete. Amnesty International samlade underskrifter för ett OS som respekterar mänskiga rättigheter. Amnesty tror inte att det lönar sig att isolera OS-värdlandet Kina, men att det nog går att ställa krav och framföra önskemål till Kina.
Vid dagens seminarium begrundade man hur man ska förhålla sig till odemokratiska länder med stor ekonomisk makt. Sverige och Finland har valt olika sätt. Sverige strävar efter att samtidigt vara idealistiskt och en praktisk handelspartner. Finalnd är enbart praktiskt.
Foto: Utrikespolitiska institutet
Så här sa Tomas Ries, chef för Utrikespolitiska institutet i Sverige:
”Det hänger ihop med att Finland har haft det väldigt svårt. Man har inte haft inte haft lyxen att kunna tänka i sådana här termer i Finland. Man har kämpat för sitt liv i fyra krig, bara under det senaste århundradet. Sedan har man kämpat nästan för sitt liv ekonomiskt med att bygga upp sig från ett extremt fattigt land till ett av världens rikaste samhällen.”
Tomas Ries påminner om att Finland, genom Nokia, har dragit nytt av den kinesiska matknaden utan att överhuvudtaget ta upp frågor om mänskliga rättigheter. Sverige har agerat tvärtom.
Ries igen:
”Sverige, kan man säga, har kanske gått lite långt åt andra hållet. Man är naivt idealistisk, ofta. Och det kan vara lika farligt som när man är för cyniskt pragmatisk.”
T.o.m. fredagen den 18 juli 2008 ca 16.00 kan man se det svensktextade inslaget i Uutiset i sin helhet.
Läs också inlägget med rubriken Den svenska aningslösheten!