Läs först:
”Vi följer bara lagen”
– Gefle Dagblad 10 februari 2012
Boenden måste servera halalkött – Arbetarbladet 8 februari 2012
Vad är det för fel på svenska folket? – denna sajt 7 mars 2012

Denna text har skrivits av en anställd vid ett hem för påstått – och i vissa fall faktiskt – minderåriga asylsökande unga män:

Jag jobbar, som du kanske kommer ihåg, på ett boende för ensamkommande ungdomar/vuxna. Jag använder ordet ”vuxna” för det är så det till stor del ser ut i verkligheten.

Artikeln angående halalslaktat kött är helt absurd. Hur ska boendet få tag på det köttet? Ska man åka till en bondgård, be bonden bryta mot svensk lag och slakta djuret genom att skära halsen av det, för att sedan sakta låta det blöda ihjäl? Idioti. Inspektörerna har helt tappat fokus och hamnat direkt i ett stadium av medberoende under samtalet med ungdomen/ungdomarna.

Jag har varit med om ett flertal inspektioner från Socialstyrelsen. Normalt så har det varit inspektörer som har erfarenhet och kan sitt jobb. Som ser igenom gnället från pojkar och männen som är vana att mamma sköter allting; klagomål som är ett symptom på att de saknar det de känner igen eller sin familj, inte på att boendet vansköter ”barnen”. En ungdom som sitter och ska svara på frågor från en representant från Socialstyrelsen kan få för sig att ge igen på en i personalen (eller hela personalen) om man inte som personal agerat taxi hem från fotbollsträningen trots att han har busskort, till exempel. Det har hänt. Värre har hänt då ungdomen har kallat all personal för rasister då det egentligen handlade om att han inte fick titta på teve till klockan 3 på natten.

Det är tydligt att Socialstyrelsen har tappat fokus på vad som är viktigt. Boenden som tar emot ensamkommande minderåriga asylsökande ska stödja sig på barnkonventioenen och BBIC (Barns Behov i Centrum). Socialsekreterare och personal på boendet ska se till att man som barn har rätt till utbildning, rätt att få sova och vara trygg, att få näringsrik mat regelbundet, rätt att inte tvingas jobba etc, etc. Javisst har barnet rätt att utöva sin religion, men naturligtvis inte om det betyder att djur måste slaktas på ett sätt som bryter mot svensk lag. Då måste Socialstyrelsen ta ett steg tillbaka och se helheten. Får barnet mat regelbundet? Får barnet gå i moské? Allt detta eftersom det handlar om barn/minderåriga.

Men nu handlar det inte om barn! Socialsekreterare slår sig för bröstet och pratar sig varma om BBIC, men slår dövörat till då de får info om att en påstått minderårig asylsökande är 23 år och inte 16; för då måste de ju jobba på riktigt och det är förnedrande när de inser att personen som de gjort en vårdutredning om, har ljugit dem rakt upp i ansiktet, om precis allt. Personalen som jobbar på dessa boenden existerar i en gråzon. Eller bättre: i en twilight zone.

Det vore mer humant att låta alkoholiserade schizofrena galningar bo på boendet, för personalens skull alltså. Det vore att ständigt ha semester.

Förstår inte Socialstyrelsen att man har att göra med vuxna unga män som vill göra som de vill? Att tvingas bo på ett boende och behandlas som barn är ingen höjdare. Det sliter på självförtroendet, det är förnedrande.

Men det börjar se ljusare ut. Allt fler förfrågningar från Migrationsverket börjar komma in angående ålder. När en ungdom ser mycket äldre ut än den ålder han uppger så verkar Migrationsverket ha börjat reagera. Det hände inte för två år sedan. Nu händer det faktiskt var och varannan månad. Problemet är att Migrationsverket vill att någon annan ska ta ansvaret i åldersbedömningen istället för att genast göra en handledsröntgen. För i slutändan så blir det en godtycklig bedömning från personalen. Då är en teknisk utredning som stödjer sig på vetenskap bättre och tryggare för alla involverade.

Samma person som har skrivit ovanstående har också skrivit:
En anställd på ett boende för asylsökande ungdomar: “Vi börjar nu se en rädsla bland de yngre, de som är under 18 år, på asylboendet: “Vem skyddar oss från de vuxna som bor här?”
 – 2 december 2009. Ur texten:

Jag har följt inläggen  på din blogg angående ensam kommande asylsökande barn under en tid. Jag jobbar på ett HVB-hem för ensamkommande barn. Det finns stora problem med hanteringen av dessa barn. Ett problem är att majoriteten inte är barn! Ett annat är att kommunerna har ansvaret för boendet istället för staten.
Som du lätt kan tänka dig så blir hela situationen väldigt explosiv och konfliktfylld. På dessa boenden jobbar personal som har i uppgift att ge barn stöd  och en trygg tid medan asylärendet bereds på Migrationsverket. Men tiden går åt till att hantera vuxna mäns missnöje med sin boendesituation. Detta var ju inte vad de hade räknat med när de sa att de var minderåriga: att bli placerade i ett gruppboende där televisionen stängs av en viss tid för att ge möjlighet för barn att sova…
Vi börjar nu se en rädsla bland de yngre, de som är under 18 år, på asylboendet: ”Vem skyddar oss från de vuxna som bor här?”
Vi får allt fler frågor om varför unga män som är 23 år bor på boendet med barn. Det enda vi kan säga är att vi har tystnadsplikt, att vi inget kan göra åt situationen. Det kommer att hända något där ett barn far illa i en konflikt med en vuxen på dessa boenden, om det inte inträffat redan. vem har då ansvaret?
© denna sajt.