Notera följande och tänk själva.

I Sverige
Halv miljard till ensamkommande barn – Riksdag & Departement, 20 september 2011. (Länken fungerar dessvärre inte längre eftersom R &D upphört att existera).

Det handlar om ytterligare, inte totalt, 500 miljoner kronor till asylsökande utan id-handlingar och som säger sig vara under 18 år.

Under tiden 1 januari-31 oktober 2011 sökte totalt 134 asylsökande som sade sig vara minderåriga asyl i Finland. I  Norge var antalet 717. Motsvarande siffra för Sverige var 2081. (Källor: resp lands migrationsmyndigheter).

Ensamkommande kan komma att kosta 16.000 kronor per dygn – Riksdag & Departement, 29 februari 2012. (Länken fungerar dessvärre inte längre eftersom R &D upphört att existera).

Finns det någon vettig människa som tror att man i Finland eller Norge (eller Danmark, för den delen) någonsin och under några som helst omständigheter skulle acceptera sådana kostnader? Varför gör svenskar det? Hur kommer det sig att ingen får ordning på galenskaperna i detta land? Om journalister, debattörer och politiker orkade läsa och ta till sig det som miggorna berättar om i boken inte svart eller vitt utan svart och vitt, och om allmänheten också läste samma berättelser, då kanske – jag säger kanske – folket skulle kräva en förändring. Men så länge information om hur det går till bakom kulisserna på asylområdet inte sprids, är det svårt för folket att bilda sig en egen uppfattning – det de främst får ta del av är ensidiga och icke-kompletta (eller ens sanningsenliga) sorgliga historier om asylsökande enskilda  och familjer som ”godhjärtade” reportrar med egna agendor rapporterar om.

Få vågar ta upp de fakta (alltså fakta, inte tyckanden och troenden) jag under åratal redovisat här på bloggen och de berättelser från miggorna i boken som nämns ovan, som miggorna levererat tretton på dussinet av men inga ”gammelmedier” brytt sig om att ta upp. Rädslan för hemska rasiststämpeln och hemska främlingsfientlighetsstämpeln har varit – och är – så stor att man hellre låtsas som om den jättelika elefanten mitt i rummet inte finns än börjar ta itu med haveriet. Samtidigt låtsas man ändå som om verklig yttrandefrihet och verklig demokrati råder i landet. Ett hyckleri utan like!

I Finland
sjönk antalet minderåriga asylsökande som anlände till Finland utan förmyndare med över hälften till 150 personer. (Migrationsverket, 29 februari 2012)
Läs också:
•  Finland: Antalet minderåriga asylsökande har minskat med mer än 40 procent22 november 2011
•  Finland: Kraftigt sänkt månadspeng åt unga asylsökande – 24 september 2010
Kan det i någon mån handla om att behovet av skydd (!?) för faktiskt och för påstått minderåriga asylsökande inte är lika stort när man i det land man söker sig till betalar ut betydligt lägre ersättning (Finland) än i ett grannland (Sverige)? Hur stort är då det faktiska behovet av skydd om det är dagersättningens storlek som styr? Kanske något att fundera över…

I Norge
hade 717 ensamkommande minderåriga sökt asyl i Norge t.o.m. november 2011. Som jämförelse kan nämnas att år 2009 sökte 2500 ensamkommande minderåriga asyl. (Udlendingsdirektoratet 2 december 2011

Läs också:
•  Varför vill Sverige inte lära sig av sina nordiska grannländer? – 14 juli 2011
•  Migrationsministern: “Det kan också vara att vi i Sverige har tagit emot många och att detta blir känt för fler och fler som därför söker sig hit.” – 17 november 2011

 

© denna sajt. Vid citat, vänligen länka till originalinlägget.