Saudiarabien flaggaKvinnor som träffas i religiösa grupper blir allt populärare över hela Saudiarabien. Kvinnliga "predikanter" medverkar och håller föredrag under möten med välgörenhetsorganisationer, i privata hem och i moskéer efter kvällsbönen.

Detta har fått många saudier att ställa sig frågande till de kvinnliga "predikanternas" kvalifikationer och om de har rätt att predika på det här området. Många har också försökt ta reda på om det finns någon som styr innehållet och syftet med dessa religiösa sammankomster, för att förhindra att extrema ideologier får fäste.

Suhaylah Zein-al-Abidin, islamisk predikant i mer än 25 år, berättar om hur man kontrollerar om kvinnliga predikanter är kvalificerade eller om deras kunskaper är otillräckliga och de behöver revideras.

"Många kvinnliga predikanter förlitar sig på religiösa inspelningar som delas ut vid begravningar, bröllop och kan köpas i religiösa butiker. Liksom män, kan kvinnliga predikanter också sprida extrema åsikter hos sin publik."

En medlem i Saudiarabiens nationella organisation för mänskliga rättigheter, Zein-al-Abidin, säger att det är viktigt att övervaka de religiösa sammankomsterna som äger rum i privata hem, på samma sätt som religiösa seminarier och föredrag kontrolleras av Ministry for Islamic Affairs (Ministeriet för islamiska frågor).

 "Kvinnor som deltar i dessa möten bör vara mycket uppmärksamma på vad de hör och inte acceptera allt okritiskt."

Zein-al-Abidin angav "kvinnors brist på kunskap i religiösa frågor, deras oförmåga att skilja mellan rätt och fel och tystnaden bland utbildade kvinnor" som orsaker till att extrema tankar och synpunkter kan spridas. "Ofta", sa hon, "saknar välutbildade kvinnor bevis och kunskap för att stå emot extrema åsikter."

En annan islamisk predikant, Sana Abid, tillbakavisar extremism, men försvarar religiösa föredrag som hon anser är "en god källa till information. Vi ska inte stoppa dem. Men naturligtvis ska extremister gripas och stoppas."

Även om hon medger att en del kvinnor framför extrema åsikter, säger Sana Abid: "Det är inte rätt att generalisera och dra alla kvinnliga predikanter över en kam. Vi bör inte överdriva problemet (extremism)."

Även om det inte finns någon officiell myndighet som kan utnämna kvinnliga predikanter, säger Sana Abid att de kvinnor som predikar "är utvalda för sina kunskaper om Sharia och sin förmåga att lära människor genom visdom och kommunikation."

Siham al Qahtani, kritiker av religiösa predikanter i Saudiarabien, poängterar att både manliga och kvinnliga predikanter kan anklagas för att sprida extrema ideologier.

"Samhällets negativa inställning till kvinnor, religiösa okunskap, den höga arbetslösheten bland kvinnor och den mycket marginella frihet som tillåts kvinnor, gör dem extra mottagliga för extremister. Deras omständigheter utnyttjas i syfte att befrämja extrema ståndpunkter."

Nyligen meddelade Ministry for Islamic Affairs att man avser att utnämna kvinnliga predikanter på heltidsposter. Sheikh Saleh al Sheikh, minister för islamiska frågor, sa då: "Ministeriet har studerat möjligheten att utnämna kvinnliga predikanter på officiella poster."

Översättning: Merit Wager @

Källa:
Asharqw al awsat