Att ord har stor makt att förändra, förstöra, förvränga, få folk att tycka/tro på ett visst sätt eller i en viss riktning är en absolut sanning. Eller rättare sagt: den som använder orden, sätter ihop dem till rubriker, ingresser eller artikeltexter i viktiga tidningar. Det blir mycket tydligt i det här fallet, där artikelförfattaren i underrubriken väljer ord som "tunga lobbyister" i stället för rådgivare, som sedan visserligen används två gånger i själva texten. "Tunga lobbyister" har en helt annan klang än "rådgivare". Jag påstår inte att ordet "lobbyist" är fel, bara att man som skribent kan välja vad man vill förmedla genom att välja ord med lite olika nyanser och valörer. Och när artikelförfattaren talar om "en stor säck pengar" utan att det finns täckning för det påståendet vare sig i texten eller i verkligheten (jag har frågat Fredrick Federley och han har inga pengar!), då undrar jag vad syftet är med den skrivningen.
Att några skarpa personer väljer att backa upp en person som Fredrick Federley genom att agera bollplank och rådgivare åt honom behöver inte vara detsamma som att han "tar hjälp av tunga lobbyister"! En av dem säger ju att det är något han gör på fritiden och inte har med hans yrkesroll att göra och alla de namngivna rådgivarna betonar också att hjälpen sker på fritiden och att deras arbetsgivare inte donerar pengar till Fredrick Federleys kampanj för att komma in i riksdagen.
Jag har lärt känna Fredrick Federley och sett hans starka och rättframma engagemang på många olika områden. Främst har vi kommit att samarbeta i en del frågor som rört maktmissbruk inom Migrationsverket och som ombud åt några vietnamesiska asylsökande. Finns det någon som jag gärna är bollplank åt – om han skulle önska det – så är det Fredrick Federley! Hans genuina intresse och engagemang; hans öppenhet, rakhet och frihet från choser och manér gör att jag mer än gärna ser honom som ledamot i Sveriges riksdag. Detta alltså sagt om Fredrick som person, inte om det parti han företräder. Det finns personer inom nästan alla partier som jag gärna ser som ledamöter i riksdagen och Fredrick Federley är absolut en av dem.
Det som professorn i statsvetenskap vid Örebro universitet, Gullan Gidlund, säger i artikeln om att "var gränsen går mellan påtryckning och demokratiskt inflytande är ganska hårfin", det kan väl äga sin riktighet (även om meningen är felkonstruerad, men det är en annan historia, en språklig sådan). Men är den gränsen alltid absolut klar och tydlig för henne själv vars make är rektor för det universitet där hon verkar? Hon säger att "det finns en risk för att grupperna (lobbyisterna och intressegrupperna, min anm.) också vill se resultat av sitt stöd när kandidaten sitter i riksdagen". Det kan förstås vara så att intressegrupper kommer att försöka påverka Fredrick Federley när/om han sitter i riksdagen, liksom en rektor och en professor som är gifta med varandra och förmodligen rådgör ("lobbar"?) med varandra i olika sammanhang, också kan låta sig påverkas av varandra. Man kan bara hoppas att såväl rektorn och professorn som Fredrick Federley inte låter sig påverkas mer än normalt av vad andra säger och tycker (i någon grad påverkas vi ju alla av vad andra säger och det är inte heller alltid av ondo) utan gör vad de ska göra på ett korrekt sätt trots råd från närstående och vänner (som råkar ha vissa positioner i samhället).
Lycka till, Fredrick! Som din påhejare och kanske ibland rådgivare (främst i flyktingfrågor) så förväntar jag mig inget annat av dig om du kommer in i riksdagen än att du kanske någon gång bjuder mig på en kopp kaffe på din nya arbetsplats. Om du har tid. Om jag har tid.