Hotell- och restaurang facket HRF skriver bland annat följande på sin hemsida den 7 december:
Oacceptabel partipolitisk inblandning i kollektivavtalskonflikt – (m) och (c) måste be om ursäkt
Hotell- och restaurangfacket genomför just nu en blockad mot en restaurang i Göteborg – Wild'n Fresh – där arbetsgivaren trots förhandlingar och medling vägrar att teckna kollektivavtal med schysta villkor och löner för de anställda.
Kommentar: De anställda är ju redan nöjda, de har redan ”schyssta villkor och löner”! Vad tjafsar facket om?
Igår samlades drygt 25 ungmoderater för att på ett aggressivt sätt störa detta fria, öppna och fredliga fackliga arbete.
Kommentar: 25 ungmoderater har lika stor rätt att – aggressivt eller inte – uttrycka sina åsikter som fackets tydligen för tillfället arbetslösa ”kravallstyrka” har. Slutsatsen att de är arbetslösa drar jag av det faktum att de har tid och möjlighet att stå och propagera utanför en salladsbar mitt på blanka dan.
Och idag kallar centerpartiet vår lugna, lagliga och reglementsenliga fackliga åtgärd för "maffiametod".
Kommentar: Vi är många som till 100 procent håller med centerpartiet om den beskrivningen!
Dessa försök att partipolitisera normalt fackligt kollektivavtalsarbete, som syftar till att stärka de anställdas löner och villkor, är helt oacceptabla. Den svenska modellen bygger på att fackföreningarna fritt, fredligt och öppet kan agera för att få fler arbetsgivare att garantera sina anställda bättre löner och villkor.
Kommentar: It’s a free country, isn’t it? Och då har man rätt att ”partipolitisera” hur mycket man vill – även om det ur HRF:s synvinkel är ”fel partier” som partipolitiserar!
Högerregeringen, med moderaterna och centerpartiet i spetsen, måste tydligt ta avstånd från uttalandena att vårt lagliga och lugna fackliga arbete skulle vara "maffiametoder". Om vi inte inför den stora avtalsrörelsen vet att den fackliga konflikträtten är ohotad, kan moderaternas och centerns agerande få omfattande och allvarliga konsekvenser som går ut över stora delar av den svenska arbetsmarknaden.
Kommentar: Stopp och belägg! Nu går det för långt! Nu blir metoderna allt mer maffialiknande. Regeringen – oavsett om den är ”vänster” eller ”höger” – ska självklart inte lägga sig i vad enskilda människor gör och facket har absolut ingen rätt att kräva att den ”tydligt tar avstånd från” andra människors uttalanden! De enda som är ansvariga för vad de säger är individerna själva, ingen som kritiserar facket (ens om han/hon är riksdagsledamot…) behöver någon förmyndare som ska agera i hans/hennes ställe.
Vi kräver en ursäkt och ett avståndstagande, säger Hotell- och restaurangfackets förbundsordförande Ella Niia.
Kommentar: Så urbota dumt så klockorna stannar! I Sverige har varje icke omyndigförklarad människa rätt att uttrycka sin åsikt – fackligt ansluten som icke fackligt ansluten, politiker till vänster som politiker till höger och alla andra invånare i landet.
Hotell- och restaurangfacket har räknat ut att anställda som i det aktuella fallet arbetar utan kollektivavtal och där arbetsgivaren inte följer gällande regler, förlorar cirka 50 000 kr/år. Dessutom förlorar man i trygghet, stöd och inflytande som inte går att sätta en exakt prislapp på.
Kommentar: På en del bloggar kan man läsa vad folk anser om fackets kunskaper i matematik…
Kollektivavtal är också önskvärt utifrån ett arbetsgivarperspektiv – eftersom det innebär att restauranger konkurrerar på samma villkor – utan att någon kan hålla lägre priser genom att ha lägre lönekostnader.
Kommentar: Det är inte fackets sak att veta och kunna uttolka vad arbetsgivaren vill och inte vill, det är arbetsgivarens sak.
Blockaden är en sista utväg efter en lång process av direktsamtal, förhandling och medling. Åtgärden är helt laglig och ligger fullständigt inom de ramar som reglerar konflikter på svensk arbetsmarknad.
Kommentar: Fortsätt ni med era lagliga trakasserier av en hårt arbetande småbarnsmamma, det hedrar er och får säkert många nya medlemmar att strömma till er förening! Utan ironi: ni bäddar för er egen undergång på det här sättet och snart kanske era metoder inte längre är lagliga. Folk som inte står ut med era metoder kommer att kräva att rätten att teckna avtal eller avstå och att välja vilka föreningar man vill vara med i ska vara lagstadgad. Om de så måste gå till Europadomstolen.
Anställda inom hotell- och restaurangbranschen har lägre löner och otryggare anställningsvillkor än andra på den svenska arbetsmarknaden. Därför arbetar Hotell- och restaurangfacket nu aktivt för att få fler arbetsgivare att teckna kollektivavtal med schystare villkor för de anställda.
Kommentar: Märkligt, mycket märkligt, att HRF:s medlemmar har det så illa ställt trots att HRF har funnits i snart 90 år! Vad är det då som medlemmarna har betalat dryga avgifter för varje månad, år ut och år in under nio decennier? Pamplöner, eller?