I ett inslag i P1 Morgon där utbilningsminister Jan Björklund och ordföranden i Lärarnas Riksförbund, Metta Fjelkner, tjafsas det kring semantiken och vad "betygsliknande omdömen" är. Metta Fjelkner irriterar sig över att skolorna själva får bestämma hur dessa omdömen ska se ut – något så märkligt är man inte van vid i Sverige. I Finland är skolorna mycket mer "suveräna", d.v.s. egna enheter där rektorn (inte politiker och inte facket) har stor makt att styra verksamheten. Det som är stadgat i lag måste förstås alla följa (som läroplanen m.m.) men i övrigt är skolorna som sagt egna enheter där mycket bestäms och beslutas på micronivå.
När man nu – äntligen! – inför en gnutta av den typ av självbestämmande som är en självklarhet i finländska skolor då blir det nervösa reaktioner från facket. Jag hajade till när Metta Fjelkner från Lärarnas Riksförbund den 17 januari i P1 Morgon sa – om det faktum att varje skola nu ska få utforma sina betygsliknande omdömen som de vill:
"Den tilltron har vi inte till olika rektorers omdöme att bedöma om det ska vara ett gammalt eller nytt betygsystem."
Vilket slag i ansiktet på Sveriges rektorer! Och det från ett av de två stora lärarfacken! Förmodligen är fackets tilltro till lärarna ännu lägre. Grattis, svenska lärare och rektorer, ert fackförbund har inte tilltro till er och tror inte att ni klarar av att utforma bra skriftliga omdömen! Om jag var lärare eller rektor skulle jag gå ur facket, som mer verkar finnas till för sig självt och värna om sin egen makt än för att se till sina medlemmars och klienternas = elevernas bästa.
Det finns sälert jobb för en hel del bra lärare i svenskspråkiga skolor i Finland, där tilltron till både rektorer och lärare är mycket stor. Kanske behövs en komplettering innan man kan få jobb dä eftersom lärarutbildningen både är längre och mer omfattande (lika svår att komma in på som läkarutbildningen), men det kan man ju klara av om man värdesätter att få jobba i en helt annan skolmiljö än den svenska.