Det ska bli tillåtet för arbetsgivare att begära att få se läkarintyg från första sjukdagen, meddelar ansvarig minister, Christina Husmark Pehrsson. Det ska minska fusket men också göra att man ska kunna erbjuda olika hjälpinsatser till dem som ofta har korttidssjukfrånvaro.

Det är på tiden att man förändrar ett system som under decennier lärt svenskarna att de ska kunna ta en veckas sjukledigt som arbetsgivaren ska betala nästan som en given förmå. Något som man ska kunna utnyttja när man vill, t.ex. när det pågår stora sportevenemang, och även om man faktiskt inte är så sjuk att man inte kunde gå till jobbet efter tre eller fyra dagar. Man stannar hemma en hel vecka eftersom man ”har rätt” till det.

Det är bra att arbetsgivaren får möjlighet att agera i fall där anställda ofta är sjuka i sådana här veckoperioder. I vårt grannland Finland ska man, när man skickar in sin sjukanmälan till FPA (Folkpensionsanstalten), styrka att man varit arbetsoförmögen genom att bifoga läkarintyg från första dagen. Där kan man inte ta sig en hel vecka sjukledigt när man har lite ont i nacken, huvudvärk eller liknande (eller om det pågår OS eller andra stora sportevenemang i tv). Sjukfrånvaron är också betydligt lägre i Finland än i Sverige. Det kan också vara värt att notera att i Finland får den anställde som är sjuk (arbetsoförmögen) full lön under 60 dagar

Så mycket sämre arbetsmiljö, så mycket sämre villkor kan anställda i Sverige inte ha än anställda i Finland, att det kan motivera de stora skillnaderna i sjukfrånvaro!