Snart är det påsk. Till påsken hör inte bara vanliga ägg utan också Fazers mignonägg – handgjorda sedan 1896. De brukade ligga i barndomens äggkorg, målade eller färgade som alla andra ägg. Så fick man ta ett ägg och hade man tur kunde det vara ett mandel- och nötnougatfyllt mignonägg.

Så här skriver Dagens Indusri

Mignonägget har tillverkats av Fazer i 105 år. Det var bolagsgrundaren Karl Fazer som ursprungligen började tillverka äggen för det ryska hovet. I påsk äter finländarna 1,5 miljoner Mignonägg. Totalt tillverkar Fazer 1,8 miljoner Mignonägg per år.

”Cirka 300.000 ägg exporteras. Mest går till Tyskland sedan följer Kanada och därefter Sverige”, säger Aku Lipsanen, produktionsansvarig hos Fazer.

De urblåsta och tvättade äggskalen levereras av Scanägg utanför Åbo. Äggskalen fraktas till Fazers huvudfabrik i Vanda utanför Helsingfors där de fylls med nougatchoklad.

Läs mer om Fazer och deras mignonägg här.