Den 25 mars skrev jag om att elva asylsökande hungerstrejkar på förvarsenheten i Krämertsskog i Helsingfors. Läs inlägget här.
Nu raporterar Hufvudstadsbladet att de numera nio hungerstrejkande inte fick träffa den grupp om ett tiotal rikdagsledamöter som den 27 mars besökte förvarsenheten där de sitter inlåsta.
Det var Flyktinghjälpen som arrangerade ett besök på den slutna förvarsenheten i Krämertsskog. Ett tiotal politiker och personer som arbetar med flyktingfrågor var på plats. Hufvudstadsbladet släpptes inte in. Besökarna lotsades runt i allmänna utrymmen men de avråddes starkt från att ta kontakt med de strejkande. Motiveringen var att hungerstrejkarna kan få falska förhoppningar om hjälp och kanske fortsätta sin strejk med fara för sin hälsa.
En som gärna hade talat med strejkarna var kristdemokraten Tarja Tallqvist som var besviken på att hon inte fick träffa de strejkande. "Det hade varit intressant att höra just de här människornas historia", säger hon. Enligt förvarsenhetens regler får klienterna ta emot gäster som de själva bjudit in. Kontakten får dock inte ske utifrån – till exempel kan en journalist inte ringa och be om en intervju.
Chefen för förvaret i Krämertsskog, Pekka Nuutinen, säger att han inte såg någon orsak till att låta politikerna kontakta de hungerstrejkande: "Jag sade direkt att jag avråder, med tanke på våra klienter. Ett besök av politiker skulle bara tillfoga dem mer skada." Av samma orsak meddelade Nuutinen inte heller de strejkarna att politiker rörde sig i huset. "De strejkande har olika motiveringar för sitt strejkande, en del strejkar bara för sin egen sak. Några är mycket desperata och skulle inte alls må bra av falska förhoppningar. Politikerna kan ändå inte hjälpa dem."
Vilka var de frågor som diskuterades så ivrigt att nio matvägrare kom i skymundan? Bland annat den långsamma byråkratin som omger flyktingarnas handlingar och tvingar dem att sitta länge på förvaret – i genomsnitt 28 dagar. Just nu finns det ingen övre gräns för hur länge flyktingar kan hållas i förvar.
"Det är fruktansvärt inhumant att låsa in oskyldiga människor så här", säger Tarja Tallqvist.
Så långt rapporteringen i Hufvudstadsbladet (läs hela artikeln här).
Kort kommentar: Det är ju sunt att de finländska riksdagsledamöterna reagerar mot den långa genomsnittliga inlåsningstiden på förvarsenheten – 28 dagar. I Sverige hålls asylsökande ofta inlåsta betydligt längre än så. Thanh (läs under Vietnameserna i högerspalten) satt inlåst helt i onödan – och till enorma kostnader för skattebetalarna – i åtta månader. Mamadou är den som suttit längst av alla: två år! Honom har jag också berättat om här på bloggen, under Asyl&Migration, bl.a. här.
Förvarsenheterna finns för att myndigheterna ska kunna ha människor under uppsikt och på plats när en utvisning är nära förestående – några dagar, på sin höjd några veckor. Det gäller enligt lag människor som har hållit sig undan eller som man har skäl att misstänka kommer att hålla sig undan en utvisning, inte dem som medverkar och samarbetar med myndigheterna.