Gästbloggning från Birgitta Elfström, jurist, mellanösternexpert och f.d. beslutsfattare på Migrationsverket samt medlem i Internationella juristkommissionen. Läs hennes och Arne Malmgrens rättegångsobservationer från Israel/Palestina här, och hennes tio Mellanösternresebrev publicerade här på bloggen under tiden 9 till 21 december 2006. Läs Birgitta Elfströms artiklar Skyddsbehov för statslösa palestinska flyktingar? publicerad i JUSEK-tidningen i februari 2007, och Ingen rättssäkerhet för Hassan Asad i Hallands Nyheter publicerad i mars 2007.

Migrationsverket är ute och reser.

Migrationsverket skall ut och resa för att lära om hedersrelaterade brott, om allt går som verkets generaldirektör Dan Eliasson planerar. Gedigen kunskap om olika länders kultur, politik och religion borde vara ett måste för att få anställning på Migrationsverket. Även kunskaper i svensk och internationell lagstiftning borde vara ett måste. Tyvärr är det skralt med dessa kunskaper inom verket, vilket inte så sällan leder till rättsvidriga beslut.

Kommer Migrationsverket att resa till Iran för att se och höra hur landet tillämpar sharialagarna? Då kanske verket inser att det är rättsvidrigt att verkställa utvisningen av Shohreh och hennes 5-årige son Arvin till Iran. Det är tydligen inte tillräckligt att verket läser vad som står i UD:s senaste rapport om mänskliga rättigheter i Iran. Där står bl.a. att kränkningar av de mänskliga rättigheterna är omfattande. Landet lever inte upp till kraven på en rättsstat. Den enskildes möjlighet att skydda sig mot kränkningar och övergrepp är små. Polis och religiös milis driver en hård kampanj mot brott mot den islamiska klädkoden och andra moralbrott, vilket lett till massgripanden av främst kvinnor. Misshandel och tortyr i samband med gripanden och häktningar fortsätter i stor omfattning. Grymma bestraffningar förekommer enligt sharialagarnas s.k. hodud-bestämmelser. Dessa tillämpas för brott som anses bryta mot Guds bud. I praktiken rör det sig om brott relaterade till sexualitet och otrohet. Spöstraff verkställs för sedlighetsbrott som fritt socialt umgänge. Dödsstraff kan utdömas för bl.a. sexuella brott. Fritt umgänge mellan ogifta kan resultera i en varning, böter, spöstraff eller i vissa fall fängelse. Islamisk rätt har företräde framför annan lag.

Shohreh är en ogift mor som fött ett barn i Sverige. Sonen Arvin är nu snart fem år gammal. Han talar svenska, går på dagis och leker med svenska kamrater. Migrationsverket bedömer att Shohreh och sonen Arvin kan åka tillbaka till Iran utan problem.

När ett ombud talade med Migrationsverket uttrycktes följande: ”Shohreh kan alltid hävda för de iranska myndigheterna att hon är eller har varit gift”. Då det påpekades att det framgår av hennes iranska identitetskort att hon är ogift menade personen att Shohreh dels kunde visa Migrationsverkets påstående om att man inte uteslöt att hon var gift eller så kunde hon hävda att hon blivit änka. På fråga om dessa uttalanden var allvarligt menade blev svaret att personen bara spånade för att vara Shohreh till hjälp samt att Shohreh skulle kunna ha möjlighet att begära resning om hon ansåg sitt fall vara felaktigt handlagt.

Migrationsverket är ute och reser.