Här är ett nytt inlägg av Birgitta Elfström, jurist, f.d. beslutsfattare vid Migrationsverket, Mellanösternexpert som under många år och oräkneliga gånger rest i Libanon, Syrien, Israel/Palestina, Libyen, Irak, Jordanien m.fl. länder som många asylsökande kommer ifrån).
Kontrollen över Rafahgränsen och frågan om verkställighetshinder
Migrationsverket utvisar statslösa palestinier till Gaza. Den 1 juli 2008 fattade dess rättsenhet ett vägledande beslutet om att utvisa en statslös palestinier till Gaza, men beviljade samtidigt anstånd med verkställigheten t.o.m. den 5 januari 2009 på grund av att Rafahgränsen var stängd. Därefter fattades ett nytt beslut som innebar att verkställigheten av utvisningsbesluten sköts upp till den 1 november 2009.
Den 29 september 2009 tog Migrationsverket ett s.k. rättsligt ställningstagande i frågan om huruvida det förekommer praktiskt verkställighetshinder till Gaza. Verket kom fram till att det var praktiskt möjligt att återvända till Gaza via Rafahövergången. Rättsenheten skrev
”Egypten har idag full kontroll och avgör, såvitt känt, ensamt när gränsen skall öppnas”.
Migrationsverket negligerar vad den israeliska organisationen Gisha- Legal Center for Freedom of Movement säger i rapporten ”Rafah Crossing: Who holds the keys”? Migrationsverket kan här läsa ett sammandrag ur rapporten.
Migrationsverket avslog en ny ansökan från en statslös palestinier, som då valde att försöka återvända till Gaza. Men han kom bara till Kairo flygplats där han utsattes för omänsklig och förnedrande behandling och sattes på nästa plan tillbaka till Sverige. Migrationsverket säger att det inte föreligger verkställighetshinder.
Frilansjournalisten Per Björklund som nyligen slängdes ut från Egypten efter tre års arbete som journalist för Fria tidningar berättar i tidningen Flamman den 22 oktober 2009 om att Gazabor fastnar i ingenmansland. Vidare berättar han att han placerades i ett förvar på Kairos internationella flygplats och att där fanns 15 palestinier från Gaza som nekades att återvända till Gaza.
Migrationsverket fortsätter med sin rättsvidriga asylpraxis. De fattar beslut om utvisning och beslutar samtidigt att skjuta upp verkställigheten under ett och ett halvt år. Ännu vet ingen säkert när Rafahgränsen öppnas. Hur länge skall statslösa palestinier behöva vänta i ingenmansland för att sedan återvända till ett Gaza i spillror? Dessa människor behöver internationellt skydd från det terroriststyrda Gaza. Det står helt klart att Migrationsverket inte arbetar med rättslig kvalitet.