Det kom ett brev från beslutsfattarna Birgitta Elfström och Arne Malmgren på Migrationsverket. Det följer här, oavkortat.

Vi skrev nyligen i Hallands Nyheter en debattartikel om Iran- den nya rättsstaten. Det ledde till att en av tidningens journalister intervjuade oss och denna intervju publicerade Migrationsverkets presstjänst på verkets interna hemsida med följande kommentar: "De har även tidigare och i olika sammanhang valt att öppet ifrågasätta och debattera Migrationsverket, och väljer att göra det också nu".

Vår debattartikel som fanns samma dag i Hallands Nyheter nämndes inte med ett ord av vår presstjänst.

Kan Migrationsverket mena följande, som vi haft öppna åsikter om?

– åldersbestämning – där vi uttalat oss kritiskt till att verket vid en åldersbestämning endast beaktat den högre angivna åldern i ett utlåtande och inte den lägre (t.ex. den sökande bedöms vara mellan 16,3 år och 18,2 år).

– i vår debattartikel i tidningen Jusek om skyddsbehov för statslösa palestinska flyktingar där vi även tar upp Migrationsverkets lednings skrivelse till regeringen med begäran om att inte längre behöva utfärda resedokument 1954 för statslösa personer på grund av att passen är dyra att framställa. Vi frågar om vi inte är bundna av en konvention som Sverige skrivit under.

– i radioprogrammet "Människor och tro" där jag, Birgitta, uttalade att jag inte delar verkets bedömning i beslut där det anges att en asylsökande vid avvisning kan behålla sin religiösa tro för sig själv för att undgå myndigheternas förföljelse eller trakasserier.

– att jag, Arne, framfört kritik i media mot ledningen för att den inte tar beslut om att inte längre godkänna de irakiska S-passen.

– att jag, Arne, framfört kritik i TV mot ledningen för att den jämför ett asylärende med ett bygglovsärende och för att ledningen sagt att det inte längre är nödvändigt med länderkunskap utan "nu gäller rättstillämpning".

– att jag, Birgitta, uttalat mig kritisk till att verket inte godkänt palestinska passhandlingar med motiveringen att "Palestina inte är en stat".

– att jag, Birgitta, tidigare vid flera tillfällen i media framfört kritik mot att vi inte inom verket öppet kan/vill/vågar diskutera vad som avses med "väpnad konflikt".

Vi önskar att det inom verket blir så högt i tak att fler vågar diskutera viktiga frågor för att få en rättssäker, snabb och effektiv prövning av asylärenden.

Birgitta Elfström, Migrationsverket
Arne Malmgren, Migrationsverket