Enligt uppgifter i media ska de afghanska flyktingar som hungerstrejkat på Sergels torg få träffa tjänstemän på Migrationsverket. Fram till dess ska verket vara återhållsamma med att överlämna flyktingarna till polisen. Från idag (13 augusti) och fram till mötet med Migrationsverket avbryter tillfälligt de hungerstrejkande asylsökande afghanerna sin aktion.

Allting har två sidor, vare sig man vill eller inte. Så även frågan om uppehållstillstånd eller asyl när det gäller afghaner men också andra asylsökande i Sverige.

Migrationsverket och Migrationsdomstolen och t.o.m. högsta instans, Migrationsöverdomstolen, har samtliga fattat beslut om avvisning av en afghan. De har lutat sig mot utlänningslagen och den information som finns tillgänglig om läget i landet eller den region av landet som den asylsökande kommer ifrån. Samtliga tre instanser har därefter kommit till samma beslut: det finns inte tillräckliga skäl enligt svensk lag att bevilja uppehållstillstånd eller asyl. Men man ska inte glömma att varje asylansökan ska behandlas individuellt, vilket alltså betyder att det inte kan finnas något beslut om "massavvisning" av afghaner, eller att alla afghaners skäl för uppehållstillstånd ska bedömas lika.

Man kan tycka att besluten rent medmänskligt och känslomässigt är fel. Man kan tycka att de är felaktiga också på andra grunder. Man kan göra sitt yttersta för att få Sveriges riksdag att ändra den del av lagen som man anser vara felaktig, men man kan inte kräva att tre instanser ska bortse från den gällande lagens innehåll. Det kan man inte göra på något annat lagreglerat område heller; finns det lagar som ska följas så ska de följas. Man kan anse att samtliga tre instanser inte tagit tillvara eventuella möjligheter att, i de enskilda asylärendena som prövats, tolka lagen annorlunda. Tolkningen kunde ha varit "mildare" eller "generösare", hur man nu vill definiera det. Men tolkningen måste fortfarande rymmas inom lagen. Det finns tyvärr många exempel på hur främst Migrationsverket men också Migrationsdomstolen ofta valt/väljer det som av allmänheten uppfattas som en hårdare linje. Fortfarande kan man dock hävda att man följer utlänningslagen.

Att Migrationsverket nu lovat att träffa hungerstrejkande asylsökande är både bra och dåligt (återigen: två sidor av saken).

Å ena sidan: risken finns att flera grupper kan börja utsätta sig själva för livsfara genom att hungerstrejka tills de får träffa Migrationsverket och, om det inte ger önskat resultat, fortsätta hungerstrejka tills de eventuellt får igenom sina krav. Att genom den hör typen av "utpressning" få till stånd ändringar i beslut gjorda av tre instanser ska inte kunna vara möjligt, då kollapsar rättssamhället ännu mer än det redan kollapsat.

Å andra sidan:
om man, som de hungerstrejkande afghanerna, är helt övertygad om att man inte kan återvända och är beredd att hellre dö här än att sändas till sitt hemland, då är det förstås en tydlig och stark indikation på att myndigheterna bör se över situationen och sin lagtolkning ordentligt.

Däremot kommer myndigheterna givetvis inte att kunna bortse från – eller "riva upp" – enskilda beslut som fattats av myndigheterna och fatta några nya, kollektiva beslut.