Läs först Nu är pannkakan ett faktum och flera texter som jag länkar till från fet inlägget.

sandberg_sivSå här säger Siv Sandberg, specialforskare vid Åbo Akademi som bland annat forskat kring kommunstruktur och regional utveckling, och utredningsansvarig i den tankesmedja som aldrig blev av, den 8 december:

En organisation som på så kort tid lyckats göra så många kompetenta och aktiva personer, mig själv inberäknad, till uppgivna och passiva offer för motstridiga förväntningar har inte förutsättningar att fungera på lång sikt.

Ibland är gränsen hårfin mellan att vara en konstruktiv kraft och att göra sig själv till pantfånge i en organisation. När jag analyserar situationen på lång sikt skulle jag bli just en sådan pantfånge i tankesmedjan.

Dan Ekholm, som skulle ha varit informationsansvarig på tankesmedjan var tidigare YLE:s finlandssvenska korrespondent i Sverige och därefter pressråd under flera år på Finlands ambassad i Stockholm. Både han och Siv Sandberg hade kunnat bidra till att skapa något bra av tankesmedjan om de bara getts ordentliga förutsättningar! Pengar finns ju hur mycket som helst, så det är inte det som är problemet. Problemet verkar var en fart- och maktblind, icke-lyssnande och totalt fingertoppsokänslig styrelseordförande och styrelse som gödslar med andras pengar på ett helt oacceptabelt sätt. Och som åsamkar svenskfinland och finlandssvenskarna och deras goda rykte stor skada. För att inte tala om hur illa de gjort alla dem, som med liv och lust hoppade på tankesmedjetåget. Så kan man inte få behandla människor utan att det får några som helst konsekvenser!