birgitta-elfstromSå här skriver juristen och f.d. beslutsfattaren vid Migrationsverket, Birgitta Elfström, om ”fallet Adil”:

Ytterligare en sten att vända

Sverige har inte, såsom USA i sin nationella lagstiftning infört ett förbud att bevilja asyl till den som redan har fått skydd i ett land.

Migrationsverkets inställning är klar och tydlig, Adil skall tillbaka till Albanien, trots att verket har frihet och möjlighet att bevilja Adil uppehållstillstånd! Verkets generaldirektör säger att han har vänt på alla stenar för att hitta den här möjligheten. Men har han läst vad som står i utlänningslagens 5 kap. 1 §? Där anges de grupper av skyddsbehövande personer som får vägras uppehållstillstånd. Bl.a. är det de som före ankomsten till Sverige har uppehållit sig i annat land än hemlandet och de som har särskild anknytning till annat land och där åtnjuter skydd. Märk väl att det i utlänningslagen inte står att de skall vägras uppehållstillstånd utan att de får vägras.

Efter tillkomsten av Dublinkonventionen och Dublinförordningen blir den s.k. första asyllandsprincipen tillämplig endast när utlänningen har kommit till Sverige direkt från land utanför EU-området. Då måste väl även verkets generaldirektör Dan Eliasson, rättsenhetens beslutsfattare Helene Hedebris och rättschefen Mikael Ribbenvik inse att det inte blir många personer som kommer att utvisas från Sverige med stöd av första asyllandsprincipen eftersom det inte kommer att finns många som Adil som varit inspärrade på Guantánamo i flera år, blivit dumpade i Albanien och har nära släktingar i Sverige.

Under mina 16-17 år på verket har jag aldrig varit med om att ett utvisningsbeslut kunnat verkställas till ett land utanför EU med stöd av första asyllandsprincipen. Hur många personer har Migrationsverket beviljat permanent uppehållstillstånd utan att kontrollera om de redan fått permanent uppehållstillstånd i ett annat land än hemlandet? Många tips om detta kom till verket under min tid. Migrationsverket började att kontrollerade om uppehållstillstånd beviljats i annat EU-land, men lade ner projektet efter kort tid.

Tidigare bloggningar om Adil kan hittas genom att använda sökfunktionen och söka på ”adil”.