Det blir lite av upp och nervända världen och en aning skruvat när man hör Iraks migrationsminister Abdul Samad Rehman Sultan uttala sig i Sveriges Radio. Det handlar om utvisning av irakier från Sverige, asylsökande som inte har fått uppehållstillstånd här och därför ska återvända till sitt land. Han säger:

Vi, som alla andra länder, vill inte bidra till tvångsutvisningar eftersom det strider mot de mänskliga rättigheterna. Jag kan verkligen inte tro att den svenska staten som har varit så generös mot irakier och som är så känd för sin humanitet använder sig av tvångsmedel.

Det är ju inte Irak som ska tvångsutvisa någon! Det är Sverige som, om människor som nekats asyl eller uppehållstillstånd ändå inte lämnar landet, till slut måste ta till tvångsmetoder, helt i enlighet med gällande lagar och konventioner. Det har ingenting med ”generositet” att göra utan med lagen. Så det här är ett lite märkligt uttalande av ett lands migrationsminister.

Man kan undra vad samme minister har för kommentar till det som gäller alla stater och som också påminns om i början av Samförståndsavtal mellan konungariket Sveriges regering och republiken Iraks regering:

Konungariket Sveriges regering och republiken Iraks regering som erkänner att varje medborgares rätt att lämna och återvända till sitt land är en grundläggande mänsklig rättighet som är inskriven i bland annat artikel 13.2 i den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna från 1948 och artikel 12 i den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter från 1966.

Detta samförståndsavtal (SÖ 2008:10) är, för Iraks räkning, undertecknat av landets utrikesminister Hoshyar Zebari. Han måste väl i alla fall känna till internationella regler om varje stats skyldighet att återta sina medborgare, han har väl läst vad han har skrivit under!

Jag kan förstås ha fel, men jag tror att det bättre skulle gagna den grupp asylsökande som det hela handlar om – kristna från Irak – att man arbetade för att synen på dem och deras skyddsskäl (som ofta är stora) gås igenom här. Man kunde börja med att lämna över till Migrationsverket handlingarna i de ärenden som gåtts igenom av Ekots reportrar (som gjort ett fantastiskt jobb!) med påpekanden om var felaktigheter och misstag och okunskap finns. Då har Migrationsverket – om det uppmärksammas på konkreta felaktigheter och övertygas om att den syn verket hittills haft på dessa människors asylskäl varit för hårda – möjlighet och rätt att ändra dem ex officio. I sammanhanget lätt ovidkommande uttalanden från ministrar som kanske inte är helt insatta i alla aspekter av den komplicerade frågan om asyl i ett annat land kommer knappast att förändra något för den här mycket hårt prövade gruppen asylsökande.

© Vid citat, var vänlig länka hit så att
hela texten kan läsas, inte bara
lösryckta ord eller meningar.