Jag har också i olika sammanhang fört fram det han talar om, att man på bloggar inte bör ägna sig åt skvaller och förtal och den som gör det ska ställas inför rätta och få ett straff som är kännbart. Man får inte ljuga om människor och pådyvla dem egenskaper eller åsikter som de inte har och som man inte har några som helst bevis för.
Jag har även propagerat (bl.a. i Tidningen Journalisten) för att man ska respektera upphovsrätten också i bloggosfären: ge credit åt den som lagt ner arbete och möda och skrivit något som man lånar/citerar, liksom till den som fotograferat om man använder sig av bilder för att illustrera sin egen bloggtext.
Givetvis måste man i ett fritt land där grundlagsenlig tryckfrihet råder, få spekulera och vidarebefordra rykten – men det måste framgå tydligt att det är just spekulationer eller rykten. Att förfalla till att låta påskina att sådant som man inte har bevis och belägg för skulle vara sanning är, som Magnus Ljungkvist och många andra helt korrekt påpekar: förtal. Och förtal skadar människor, det är ett brott och det ska åtalas och bestraffas.
Bloggen är ett fantastiskt medium, ett sätt för alla och envar att komma ut med sina tankar och funderingar, eventuella nyheter, information m.m. Magnus Ljungkvist talar i sin artikel om hur det skett en formlig explosion av nya bloggar och bloggare på senare tid. Det stämmer. Och långt ifrån alla är, som han själv, "politiska bloggare", väldigt många av oss är inte representanter för något annat än oss själva. Men vi har alla lika stor skyldighet att tänka på vad vi skriver så att vi inte förtalar och därmed medvetet skadar andra människor. Det är bra att dessa aspekter på bloggningen äntligen tas upp på bredare front och att det klargörs vad som är tillåtet och inte tillåtet.
P.S. Jag tittade in på Magnus Ljungkvists blogg och gillade hans lilla presentation av sig själv: Vacker – Framgångsrik – Insiktsfull – Ödmjuk!