Söta! sade räven om rönnbären
Tag ca 2 liter söta rönnbär, t.ex. Granatnaja eller Burka
Tillsätt en liter vatten. Värm upp – koka ej.
Krossa och mosa bären i vattnet.
Sila bort skal och kärnor. Kvar blir ca 1 liter saft
Tillsätt ca 1/2 kg syltsocker – smaka.
Värm upp så att sockret smälter – häll upp på glas.
Låt stelna
Gott! Häsosamt ! Men var får man tag på söta rönnbär?
I Estland har man korsat rönnbär med bla aronia, päron och havtorn. Dessa korsningar har fått namn son Dessertnaja, Granatnaja, Burka osv. Vackert klingande namn för nya produkter med fantastiska egenskaper. Dessutom finns söta varianter ur naturen så som Rossica och Nevezon – båda från Ryssland.
I Helsingfors- och Kuopio universitet har man undersökt bären från dessa träd. Man har mycket resultat och gjort många intressanta fynd. de har:
– Tre gånger så mycket c-vitaminer som det finns i apelsiner (100 -200 mg / 100g)
– Flavonoider – kversetin, myrisetin och kemferolin 5 -10 mg/100g. Speciellt mycket kversetin finns det : 63 mg/kg
– Antioxidanter finns det mera än i blåbär osv, osv
Om ni vill veta mera så googla med orden "makea pihlaja" som ger en massa finsk information och "söta rönnbär" som ger något på svenska.
I Finland finns redan olika varianter att köpa. De flesta kommer från Estland via Kuopio och i Koijärvi finns världens största odling av söta rönnbär. Fråga i er trädgård om de har söta rönnbär – men köp endast plantor på egen rot! Ympade ger bara problem med rotskott.
Rönnbären kan bli en alternativ gröda också i det svenska jordbruket. Goda, hälsosamma och EU-stödda!
Text och foto fådda (!) av en bloggläsare