Klicka på textrutan för att läsa artikeln på Svenska Dagbladets sajt.

Ur texten:

Jag har faktiskt inte varit med om ett sådant respektlöst hat tidigare, säger Lööf.

Vad som skulle vara “respektfullt hat” framgår inte. Och vad som är “hat” framgår inte heller. Stark och mycket stark kritik är inte detsamma som “hat”, man ska inte använda för starka ord. Hat är hat. Kritik är kritik. Givetvis kan folk också ha uttryckt hat mot Annie Lööf, liksom de också gjort mot andra partiledare. Det är faktiskt tillåtet att uttrycka hat om det är vad man känner, men man ska inte hota människor och inte använda nedsättande och låga benämningar och uttryck. Annie Lööf ger dock inte ett enda exempel eller bevis på vilken sorts “respektlöst hat” hon fått motta. Ur texten:

Hon ber om mer hyfs, saklig argumentation…

Den önskan håller jag med henne i. Men den gäller också från hennes eget håll. Hyfs och saklig argumentation är inte alltid hennes egna starka sidor. Som när hon ger sig på någon och ber den krypa in under “sin sten” för att personens ord inte faller henne på läppen. Dessutom är det svårt att tycka att beteendet mot Ebba Busch Thor i riksdagens partiledardebatt, där Annie Lööf barnsligt och opåkallat klippte till med att EBT minsann inte tagit replik på Jimmie Åkesson men väl på henne. Det var knappast särskilt “vuxet”, liksom inte heller det offentliga tjafset på Facebook med moderate riksdagsledamoten Niklas Wykman.

Man ska inte kasta sten när man sitter i glashus. Även om jag är ganska övertygad om att Annie Lööf inte ägnat sig åt att “respektlöst hata” någon offentligt så har också hennes beteende och avsaknad av hyfs och saklig argumentation ibland lämnat en hel del övrigt att önska. Det finns anledningar till att hon tappat enormt i förtroende hos folket. Att det också avspeglar sig i kommentarer i sociala medier borde inte komma som en total överraskning.

Man kan knappast tycka att det är särskilt respektfullt eller ens helt normalt av en partiledare med så hög (alltför hög?) svansföring som Centerpartiets, att bemöta en person som uttrycker sin mening och besvikelse över hur hon upplever att valfrågorna hanterats med att hon ska krypa tillbaka under sin sten. Sådant förakt mot besvikna och svikna väljare hämnar sig och det är dessutom inte bra om man kritiserar andras ton i sociala medier.

I den senaste SVT/Novus-mätningen visar det sig också att Annie Lööfs stjärna dalat riktigt rejält. Från att ha haft stöd av 33 procent av de tillfrågade i undersökningen i augusti 2018 via 26 procent i november 2018, är det nu bara 21 procent som den 31 januari 2019 stödjer henne. En reflekterande, “vuxen i rummet”-människa inser att det kanske inte är alla andras fel utan att något ligger hos en själv att det gått så illa.

Klicka på textrutan för att läsa hela artikeln i Expressen.

Riksdagsledamoten Niklas Wykman (M) gav under onsdagens partiledardebatt en syrlig kommentar till sin forna allianskollega:

Regeringsunderlaget ”debatterar” med varandra i riksdagen. Statsministern svarar inövat och förberett på Annie Lööfs frågor. Det lämnar ingen bra eftersmak i en demokrati.

Det handlade om ett replikskifte mellan Annie Lööf och Stefan Löfven. Hennes barnsliga reaktion var då, enligt uppgift, att ta bort Wykman från sin Facebook-sida och meddelade att:

Min privata och personliga (denna) FB förbehåller jag mig ändå friheten att ha just personlig.

Hon har förstås rätt i det, men nog är det lite ovuxet beteende att tjafsa med en före detta vän på det sättet, i offentligheten.

Ju förr Annie Lööf får hjälp att hantera sin tro att hon står över det mesta och inte får hatas, desto bättre för henne. Hon har rätt att begära att folk uttrycker sig inom anständighetens gränser, det finns ingen anledning för någon att sjunka så lågt att den tar till oanständig eller skymfande hatretorik. Hon bör dock också seriöst och djupt rannsaka sig själv och sluta skriva saker som “kryp in under din sten” till någon som är arg och upprörd över hennes vinglande och virrande efter valet. Kanske också omge sig med ett inte så hovsamt ja-sägarfölje utan ta in en och annan som inte alls är beroende av vare sig henne eller hennes Jag-parti för sin försörjning eller karriär.

Till slut, än en gång: Använd inte elak och kränkande hatretorik mot Annie Lööf eller någon annan överhuvudtaget! Kritisera milt eller starkt, hata om ni hatar, men uttryck er civiliserat och tänk gärna på hur ni själva skulle känna er om ni blev kränkta och överösta med elakheter. Det är lätt att hålla med Annie Lööf när hon säger:

Det måste finnas en gräns för vad man säger till en annan människa.

© denna sajt. Vid ev citat, vänligen länka till originalinlägget.