President Sauli Niinistö: Oro över att flyktingar* söker sig till Finland

– Jag hoppas inte, och jag tror inte riktigt att vi kommer att hamna i en sådan situation vid östgränsen. Naturligtvis är det bekymrande att folk gärna tar sig genom Polen och Baltikum till Finland, säger Niinistö och kommenterar informationen om att asylsökande gärna tar sig till Finland, vilket framkommit i ett EU-dokument enligt Die Welt.

Om läget överlag säger Niinistö till Yle Uutiset: “Ja, det ser illa ut. I synnerhet det faktum att Vitryssland** driver människor över gränsen i en accelererande takt.”

Enligt president Niinistö är den nuvarande nödlagen i behov av en reform som kan ta i beaktande liknande situationer.

Källa: Yle Uutiset.
* irreguljära migranter, inte flyktingar.
**I Sverige säger man numera Belarus.

Och

Sanna Marin: Vi skulle inte acceptera det vid våra egna gränser

Statsminister Sanna Marin sa under riksdagens frågestund att hybridoperationen var en attack mot hela EU, och fördömer Belarus agerande.

– Vi kommer inte att acceptera sådan verksamhet vid deras gräns och vi skulle inte acceptera det vid våra egna gränser, sa Marin under frågestunden.

Enligt Marin borde Finland överväga om det finns skäl att revidera lagar gällande hybridoperationer, skriver STT.

Sannfinländarna och Samlingspartiet har även efterlyst en ny lag för att kunna stoppa flyktingar* vid gränsen. Men någon ny lag har inte utlovats. Utrikesminister Pekka Haavisto säger att “Nu ska vi inte sprida uppfattningen att våra nuvarande lagar inte räcker till”.

Källa: STT
* irreguljära migranter, inte flyktingar.

Och:

Die Welt: Finland och Tyskland de främsta destinationerna för asylsökande

Enligt en tysk tidning, Die Welt, är Finland och Tyskland destinationerna som ligger högst på listan för asylsökande som kommer från gränsområdet Belarus och Polen.

Det här lär ska ha framkommit i ett hemligt EU-dokument. Polen låter inte flyktingarna* söka asyl i Polen.

* irreguljära migranter, inte flyktingar.

 

Aus einem vertraulichen Dokument der Europäischen Kommission geht hervor, wie sie nach Belarus kamen und wer die beteiligten Schleuser sind.

“Die meisten der berichteten Fälle betreffen die Festnahme von Fahrern, die es irregulären Migranten (meistens aus Syrien, aber auch aus Afghanistan, Iran, Irak, Kuwait und Jemen) ermöglichen, in gemieteten PKW durch Polen nach Deutschland zu gelangen. In den meisten Fällen waren die Fahrer Drittstaatenangehörige (Iraner, Iraker, Syrer und Türken), die in Deutschland wohnen”, heißt es darin.

Unter den festgenommenen Menschenschmugglern seien aber auch Belarussen gewesen, die in Besitz eines polnischen Schengen-Visums waren, und Syrer, die in den Niederlanden wohnen. Laut EU-Dokument gelten Deutschland und Finnland als Hauptziele der Migranten, die sich derzeit an der polnischen EU-Außengrenze befinden.

Översättning från tyska:

Ett konfidentiellt dokument från EU-kommissionen visar hur de kom till Vitryssland och vilka de inblandade smugglarna är.

De flesta av de rapporterade fallen rör gripandet av personer som gör det möjligt för irreguljära migranter (främst från Syrien, men också från Afghanistan, Iran, Irak, Kuwait och Jemen) att ta sig till Tyskland i hyrbilar genom Polen. I de flesta fall var förarna tredjelandsmedborgare (iranier, irakier, syrier och turkar) som bor i Tyskland”, står det i dokumentet.
———-
Bland de gripna människomugglarna fanns dock även vitryssar som hade polska Schengenvisa och syrier bosatta i Nederländerna. Enligt EU-dokumentet är Tyskland och Finland de främsta destinationerna för migranterna som för närvarande befinner sig vid Polens yttre gräns.

Gränsbevakningsväsendet:

30 personer har anlänt till Finland via Belarus

Gränsbevakningsväsendet har meddelat på Twitter att 30 personer har anlänt till Finland via Belarus. De skriver även att situationen är stabil, att information utbyts och att de följer med läget.

Deras huvudsakliga destination är enligt Gränsbevakningen Centraleuropa.

Och:

Aeroflot avvisar anklagelser om masstransport av migranter från Mellanöstern till Belarus

Det ryska flygbolaget Aeroflot avvisar anklagelser om att det har deltagit i masstransport av migranter från Mellanöstern till Belarus.

– Uppgifterna om att Aeroflot deltar i masstransporten är inte sanna, säger bolaget i ett uttalande där man också hotar med rättsåtgärder på grund av anklagelserna.

Aeroflots aktier på Moskvabörsen har fallit med över två procent sedan i går då nyhetsbyrån Bloomberg rapporterade att EU överväger sanktioner både mot Aeroflot och mot Turkish Airlines, som också anklagas för masstransport av migranter.

– Information om sanktionshot kan ha en negativ effekt på bolagets operativa och ekonomiska aktiviteter, säger Aeroflot i sitt uttalande.

Ryssland har förnekat all inblandning i flyktingkrisen vid gränsen mellan Belarus och Polen och biträdande utrikesminister Alexander Grushko betvivlar att sanktioner införs.

– Vi betvivlar att det här går så långt, men å andra sidan så skulle det inte vara överraskande med tanke på hur snabbt Europa fattar beslut om sanktioner, konstaterar Grushko.

Källor: Reuters, Bloomberg, Tass

Kommentar: Det här ter sig onekligen som en välorkestrerad, för Europa farlig och destabiliserande ny sorts “invasion” av människor som ingen vet något om och som inte har laglig rätt att vandra in i våra länder. Notera också att enligt uppgifter i bland annat Welt (läs ovan) så biträder i Europa bosatta landsmän – iranier, irakier, syrier och turkar – dessa människor. De hämtar och kör in dem i EU utan respekt för lagen i de länder som gett dem skydd (eller “skydd”…) när de sökte asyl. Det som vi, som ser längre än näsorna räcker, länge har kunnat “se komma”, det sker nu. Människor utan skrupler tar sig med och utan våld in i EU och … ja, vad händer sedan? Det vet vi också och vi har all anledning att frukta den här skrämmande utvecklingen, den kan urarta mycket snabbt.