Utrikesminister Erkki Tuomioja
Foto: UM
Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja skriver EU-dagbok på utrikesministeriets sida. Den 16 oktober skrev han under rubriken Parlament skall inte lagstifta om historiska sanningar bl.a. följande:
Så gott som alla länder, folk och religioner har mörka blad i sin historia. Det vanligaste sättet att behandla dessa har varit att tiga, glömma, urskulda och förneka. Om Tyskland efter andra världskriget är ett gott exempel på hur ett lands smärtsamma förflutna skall bearbetas hittar vi dåliga exempel i Ryssland och Japan, där historiker som öppet försöker se det känsliga förflutna i vitögat möter stora svårigheter.
Han är kritisk mot att den franska nationalförsamlingen antagit en lag som gör det olagligt att förneka folkmordet på armenier i Turkiet under första världskriget. Han motiverar sin kritik och säger att:
Historien kan aldrig beskrivas med en enda sanning och en auktoriserad tolkning, även om det är möjligt – liksom i mer exakta vetenskaper – att dra allmänt accepterade slutsatser om historiska fakta. Bevisbördan vilar då på dem som vill utmana dessa.
Lagstiftare borde aldrig lägga sig i dylik öppen och introspektiv självrannsakan och debatten den föder.
Tuomioja är rak och tydlig när han utan krumbukter säger:
Enligt min åsikt är lagen ett stort misstag som snabbt borde upphävas. Denna åsikt har inget att göra med det som verkligen hände i Turkiet vid denna tid. Själv anser jag inte folkmord vara ett för starkt ord för det som skedde, och jag önskar att turkarna var mer redo att erkänna det i dag. Parlament och regeringar borde trots det aldrig försöka lagstifta om vilka historiska sanningar är tillåtna och vilka skall olagligförklaras.
Läs hela Erikki Tuomiojas dagbokstext här. Och här har han en hemsida också.
Lite tufft och coolt är det också att utrikesministern har en Hotmail-adress dit man kan skicka sina kommentarer; erkkituomioja@hotmail.com! När får vi se också den svenska utrikesministern, som var en av de första att starta ett ”elektroniskt nyhetsbrev”, börja skriva dagbok på UDs hemsida samt skaffa sig en Hotmail-adress som folket kan sända sina åsikter, reaktioner, kommentarer och frågor till? Som det är nu kan han nås endast via ett e-postformulär och via registrator…