”Överdödlighet” har blivit ett ord som numera ofta förekommer i media och på Folkhälsomyndighetens oändligt många presskonferenser och som används av både den ena och den andra i dessa coronatider. Men har alla de, som använder ordet, någonsin tänkt på vad det betyder? Ord blir plötsligt ”inne” och för att visa att man är just inne och hänger med så inkorporeras de snabbt av dem som vill låta vederhäftiga och kunniga. Men ytterst få om ens någon verkar reflektera över vad det är de säger. Som till exempel:

När statsminister Stefan Löfven i Agenda den 14 juni pressades om Sveriges höga dödstal i Covid-19, försvarade han sig bland annat genom att flera gånger använda ordet ”överdödlighet”.

Sverige har faktiskt nu en överdödlighet som är normal för den här tiden på året.

Läs det Sveriges statsminister säger en gång till och tänk på vad det är han faktiskt säger. Förstår han det ens själv? Om inte, varför uttrycker han sig i så fall på det här sättet?

”Överdödlighet” i sig är aldrig ”normal”, överdödlighet är just det som ordet indikerar: överdödlighet, det vill säga inte normal utan dödligheten är större än normalt. Så här förklarar Nationalencyklopedin och Svenska Akademiens ordlista begreppet ”överdödlighet”:

 

Kommentar: Det kan alltså förekomma överdödlighet (= alltför stor dödlighet) inom vissa patient- eller befolkningsgrupper, men överdödlighet kan inte vara ”normal” under en viss tid på året. Om dödligheten vore normal så skulle den ju inte kunna kallas ”överdödlighet”…

Och:

När jag skrivit ovanstående och innan jag publicerat den här texten, går jag in på sajten Kvartals eminenta sida för att lyssna på en Fredagsintervju Special om parallella samhällen med Johanna Bäckström Lerneby och Per Brinkemo under ledning av Jörgen Huitfeldt. Jag passar på att söka på ordet ”överdödlighet”, och finner då att Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på Statistiska centralbyrån, på Kvartals sajt uttalat sig enligt följande:

Överdödligheten kan inte vara normal. Detta begrepp betyder ju att fler än väntat dör för säsongen eller årstiden.

© denna sajt.