2010 reste 1.444 personer, som fått avslag på sina asylansökningar, tillbaka till sina hemländer med stöd från norska myndigheter. Det är en ökning på 30 procent. Alla som har fått slutgiltigt avslag på sina asylansökningar, eller som befinner sig i Norge olagligt, är skyldiga att lämna landet.
Avdelningsdirektör Anne Siri Rustad, Utlendingsdirektoratet (UDI):
Ökningen beror på att att det kom många asylsökande 2008 och 2009, att vi ökade våra satsningar på återvändande och att många fler tvångsutvisades.
Norska myndigheter vill att fler ska välja att resa hem frivilligt. Därför fördubblade man stödet till personer från de flesta länder upp till 20.000 norska kronor år 2010. Det nya, ökade stödet är uppbyggt så, att de som snabbt återvänder frivilligt efter avslag, får ett högre belopp än de som söker stödet efter att tidsfristen för återresan löpt ut. Stödet är avsett att underlätta för den hemvändande under den första tiden tillbaka i hemlandet.
För att få hjälp till hemresan kan man ansöka om bistånd för frivilligt återvändande. För dem som återvänder frivilligt, är hemresan gratis och görs som regel utan sällskap av polis.
Den oberoende organisationen International Organization for Migration (IOM) erbjuder information och rådgivning. Det inkluderar hjälp att skaffa resedokument, organisera av resan samt praktisk hjälp när de kommer till hemlandet. Sedan programmet för frivilligt återvändande infördes år 2002, har över 7 500 personer använt sig av hjälpen.
År 2010 hjälpte IOM personer av mer än 70 olika nationaliteter att återvända från Norge. Den största gruppen var irakier. IOM har utvecklat ett särskilt returprogram till Irak och allt fler väljer att tacka ja till det. Många har också valt att återvända frivilligt till Kosovo, Ryssland och Serbien.